Beurs28 mrt '14 12:15

AEX weer boven 400 punten

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse aandelenbeurs wist vrijdag voor het eerst in 3 weken weer boven de 400 puntengrens uit te stijgen. Ook op de andere Europese beurzen werden winsten geboekt. De hoop op stimuleringsmaatregelen in China en een toename van het vertrouwen in de eurozone boden steun aan de handel.

"De sfeer zit er goed in. De Europese beurzen bleven achter bij de Amerikaanse markten en lijken nu een inhaalslag te maken", constateert Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

"Positieve economische berichten uit de eurozone geven beleggers weer moed. Daarnaast blijft de rente laag en is er geen alternatief voor aandelen. Ook trekt het dividendrendement kopers naar de beurs en is de sterkere Amerikaanse dollar goed voor de Europese export'', aldus Blok.

AEX 0,7 procent hoger
De AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 401,33 punten. Met nog 1 handelsdag voor de boeg lijkt de hoofdgraadmeter het eerste kwartaal af te sluiten op nagenoeg dezelfde stand als aan het begin van het jaar. De MidKap klom 0,8 procent, tot 666,16 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Uit cijfers van de Europese Commissie bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone in maart verder is toegenomen. Vooral consumenten zijn een stuk opgewekter dan een maand geleden. Van alle eurolanden kende Nederland de sterkste stijging van het vertrouwen bij consumenten en ondernemers, gevolgd door Spanje en Italië.

Heineken wint
Grootste stijger in de AEX was bierbrouwer Heineken met een winst van meer dan 2 procent. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI was de grootste daler met een verlies van 0,2 procent.

Ahold won 0,7 procent na afronding van de omgekeerde aandelensplitsing. Het supermarktconcern gaat nu weer verder met het tijdelijk uitgestelde restant van het inkoopprogramma van 2 miljard euro.

Exact
In de MidKap stond softwarebedrijf Exact bovenaan met een plus van 1,9 procent. Postbezorger PostNL en navigatiebedrijf TomTom waren de enige dalers met minnen van respectievelijk 0,5 en 0,4 procent.

De euro was 1,3720 dollar waard, tegen 1,3755 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,78 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 108 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen