Beurs28 mrt '14 17:56

AEX sluit weer boven 400 punten

Auteur: BNR Webredactie

De AEX-index in Amsterdam heeft vrijdag verder vervolg gegeven aan de opmars van deze week en is voor het eerst in 3 weken weer boven de 400 puntengrens gesloten. Ook elders in Europa waren de beurzen positief gestemd. De hoop op stimuleringsmaatregelen in China en een toename van het vertrouwen in de eurozone boden steun aan de handel.

De AEX eindigde 0,8 procent hoger op 401,79 punten. Met nog 1 handelsdag voor de boeg lijkt de AEX het eerste kwartaal af te gaan sluiten op nagenoeg dezelfde stand als aan het begin van het jaar. De MidKap klom 1 procent tot 667,21 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,4 procent.

Onrust in Oekraïne
De laatste keer dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter boven de 400 punten wist te sluiten, was op 6 maart. Daarna zakte de index steeds verder weg door de zorgen over de onrust in Oekraïne en de afzwakkende Chinese economie. Op 14 maart was de index inmiddels gedaald tot iets boven de 382 punten. Toen de spanningen rond Oekraïne en de Krim minder werden, werd het herstel weer ingezet.

Uit cijfers van de Europese Commissie bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone in maart verder is toegenomen. Vooral consumenten zijn een stuk opgewekter dan een maand geleden. Van alle eurolanden kende Nederland de sterkste stijging van het vertrouwen bij consumenten en ondernemers, gevolgd door Spanje en Italië.

KPN
Koplopers in de AEX waren telecomconcern KPN, bierbrouwer Heineken en technologiebedrijf Philips met winsten tot 3,1 procent. Supermarktconcern Ahold stond onderaan met een verlies van 6 procent.

Intesa Sanpaolo steeg in Milaan 3,5 procent, ondanks het feit dat de op één na grootste bank van Italië een miljardenverlies leed in het vierde kwartaal. Volgens marktkenners zal de Italiaanse bank de komende jaren echter profiteren van ,,een sterk marktaandeel, een solide kapitaalpositie en kostenbesparingen''. Bandenfabrikant Pirelli won 3,2 procent, na de bekendmaking van een hoger dan verwachte winst over 2013.

Euro noteerde 1,3748 dollar
De euro was 1,3748 dollar waard, tegen 1,3755 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 101,67 dollar per vat. Brentolie werd een fractie duurder op 107,86 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen