Beurs9 dec '13 08:50

Sinterklaascadeaus massaal gedumpt op Marktplaats

Auteur: Harmen Simon Teunis

Marktplaats zag dit weekeinde een uniek aantal nieuwe advertenties. Er werden zondag bijna 80.000 meer advertenties online geplaatst dan op een normale zondag.

Marktplaats piekt juist nu, zo lijkt het, omdat veel Nederlanders dit weekend sinterklaas vierden en kennelijk niet tevreden zijn met hun kado's. Jasper Teijsse van Marktplaats heeft zo'n toename van advertenties niet eerder gezien. "Je hebt het over ongeveer een half miljoen nieuwe advertenties op zo’n zondag. Je ziet inderdaad dat mensen meer dan ooit hun sinterklaas-kadotjes te koop aanbieden. We zien daarnaast dus ook een stijging in bezoekers omdat ook veel mensen begonnen zijn met de kerstinkopen op Marktplaats."

Het zijn vaak typische kado's die te koop worden gezet, zoals games en speelgoed. Maar parfums bijvoorbeeld ook. "Mensen krijgen spullen die bijvoorbeeld niet helemaal hun smaak zijn of het is niet de goede maat of ze hebben het bijvoorbeeld al. Dit jaar zie je wel een grote trend in Playstation 3-spellen.”

En dat heeft dan weer te maken met de Playstation 4 die net de markt heeft betreden. “Je ziet dat mensen nog spellen krijgen voor de oude spelcomputer en zetten die weer te koop."

Nederlandse handelsgeest
Het valt Teijsse ook op dat veel advertenties maar kort op de online handelplaats staan. De advertenties zijn opvallend snel geserveerd of de producten verkocht. "Je ziet dat veel mensen inmiddels al goed weten dat ze op dagen als deze nieuwe spullen kunnen kopen voor een tweedehandsprijs. En dat past natuurlijk wel bij de Nederlandse handelsgeest."

Teijsse noemt de stijging dit jaar wel extreem. "Ik denk dat Nederlanders goed begrijpen hoe vraag en aanbod werkt. Die snappen heel goed dat het nu het moment is om de spullen te verkopen in aanloop naar kerst. Dit hebben wij nog niet eerder gezien."

De advertenties met kado's staan dit jaar ook opvallend snel online. Soms zelfs al op 5 december. "Dat is eerder dan vorig jaar. Wij denken dat het vooral komt doordat iedereen inmiddels een smartphone heeft en dan binnen een minuut een advertentie kan maken. Wij hebben het gevoel dat er bijna spontaan advertenties worden geplaatst. Op het moment dat het bezoek nog in de gang de jas aan staat te trekken, staan de kado’s al op de site."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen