Beurs22 dec '14 08:26

'Politiek is onbetrouwbaar in aanpakken topinkomens'

Auteur: Thijs Baas

De overheid toont zich onbetrouwbaar door de beloofde evaluatie over de Wet Normering Topinkomens 1 niet af te wachten en nu al met vervolgstappen te komen. Dat zegt Erik Dannenberg van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn tegen BNR. Hij vreest dat het steeds moeilijker wordt om nog geschikte mensen te krijgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Eerste Kamer stemt vandaag over een verdere verlaging van topinkomens, voor bestuurders in de publieke- en semi-publieke sector. Maar Dannenberg vindt dat deze nieuwe verlaging te snel wordt doorgevoerd. Er is nog niet goed gekeken naar de effecten van de eerdere verlaging, vindt hij. "En een nieuwe verlaging kan tot serieuze consequenties leiden: sommige bestuurders kunnen uitkomen ónder het salaris van de managers waar ze leiding aan geven."

Het gaat te veel over het zogenaamde bovenbedrag, vindt Dannenberg. "De afspraak dat er eerst geëvalueerd kan worden wordt niet nagekomen. Dat is onbetrouwbaar. Wat ook niet deugt is dat je niet goed kijkt wat de effecten zijn. Kun je straks in een hoog-complexe organisatie als een ziekenhuis nog wel de juiste mensen vinden, zijn er nog wel medisch specialisten bereid om bijvoorbeeld een bestuursfunctie te aanvaarden? 178.000 euro ís een megabedrag, maar in de publieke en semi-publieke sector zit daar een hele staffel onder."

Complexe organisaties
Dat betekent dat de bedragen die de meeste verontwaardiging oproepen alleen zijn weggelegd voor mensen in de meest complexe organisaties met het grootste afbreukrisico zit de bovenkant, zegt Dannenberg. "Naarmate organisaties kleiner en minder complex worden, wordt dat salaris steeds lager. Zeker aan de midden- en onderkant gaan de salarissen heel fors naar beneden en daardoor druk je het hele loongebouw naar beneden. Dat heeft ook allerlei effecten op managers, staffuncties en specialistische rollen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen