Beurs8 aug '13 07:24Aangepast op 8 aug '13 08:55

Tijdelijk huurcontract de oplossing voor de woningmarkt?

Auteur: Pieter van den Akker

Tijdelijke huurcontracten zijn dé oplossing voor de vastzittende woningmarkt. Dat zegt de grote Amsterdamse corporatie Stadgenoot.

De Amsterdamse corporatie wil huurders vooral tijdelijke huurcontracten aanbieden. Gerard Anderiesen, bestuurder van Stadgenoot, denkt dat daarmee de totaal vastzittende woningmarkt weer vlot getrokken kan worden.

Vijfjaarscontract
"Er is een enorme wachttijd ontstaan", zegt Anderiesen op BNR. "Dat is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Een aantal jaren geleden zijn we voor studenten begonnen met campuscontracten voor de duur van je studie. Maar er is een veel grotere groep in de stad die snel op zoek is naar woonruimte. Ons pleidooi is om mensen een vijfjaarscontract te geven, misschien twee keer, en dan zouden mensen in staat moeten zijn om een volgende stap te zetten. Het gaat dus niet alleen om het aanpassen van de huur, maar dat je een aanbod in de stad krijgt van woningen waar je snel in komt. Na een aantal jaar maak je weer plaats voor anderen."

Dan moet er wel een volgend aanbod zijn, anders kunnen huurders nergens naar toe. "Na de introductie van het campuscontract voor studenten was de gedachte ook 'tegen de tijd dat mensen afstuderen, hebben ze of voldoende wachttijd opgebouwd voor een sociale huurwoning of voldoende inkomen om de stap naar de koopmarkt te zetten'. Maar de afgelopen tien jaar zijn de wachttijden voor de sociale huursector opgelopen en de toegang tot de koopmarkt is veel moeilijker geworden."

Kwalitatief matig
Ook de stap naar de arbeidsmarkt is nog eens lastiger geworden, gaat hij verder. "Mensen hebben meer tijd nodig. Vandaar ons pleidooi voor het verruimen van de mogelijkheden voor een tijdelijk contract, zodat je een segment op de woningmarkt krijgt van misschien wel kleinere, kwalitatief matige woningen, maar die juist voor die groep goed tegemoet komt aan de behoeften."

Ei van Columbus?
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer denkt niet dat dit de problemen op de woningmarkt helemaal oplost. Toch ziet hij er wel wat in. "Het is niet het ei van Columbus voor de woningmarkt, maar het biedt perspectief voor een groep jonge stedelingen die nu nauwelijks aan de bak komt. Ze kunnen niet kopen, want ze hebben daar geen geld voor. En de particuliere huursector is veel te duur voor ze. In de sociale huursector moeten ze misschien wel tien jaar wachten. Die groep is voor de stad wel belangrijk en voor hun bieden de kleinere, kwalitatief mindere woningen wel een perspectief."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen