Woningverkoop plust opnieuw in februari
Net als in januari zijn er in februari een stuk meer woningen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Het Kadaster registreerde vorige maand 10.030 verkochte woningen. Dat is 27 procent meer dan de 7897 in februari 2013, maakte het Kadaster maandag bekend.
In januari eindigde de woningverkoop al ruim 42 procent in de plus.
De stijging in februari deed zich voor bij alle woningtypen en in alle provincies. Vrijstaande woningen werden ruim 38 procent meer verkocht. Bij twee-onder-een-kapwoningen was de stijging het minst groot met ruim 18 procent. Vooral in Noord-Brabant plusten de woningverkopen flink: met 48,5 procent. Flevoland liet met een groei 11,8 procent de kleinste toename zien.
Voorjaar op de huizenmarkt
Makelaarsorganisatie NVM signaleert eveneens dat de woningmarkt het nu beter doet dan 12 maanden terug, toen het nog erg slecht ging met de verkopen. De brancheorganisatie spreekt zelfs van "voorjaar op de huizenmarkt''. De NVM komt in april met concrete cijfers over het eerste kwartaal.
Volgens een woordvoerder van NVM bevestigen de gegevens van het Kadaster over februari het marktherstel dat makelaars al in november en december zagen. De NVM baseert zich bij zijn woningmarktcijfers altijd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend. Het Kadaster kijkt naar het moment van overdracht bij de notaris. Dat is gemiddeld zo'n 2,5 tot 3 maanden later.
Het Kadaster liet maandag ook weten dat het aantal gedwongen huizenverkopen vorige maand is toegenomen. In totaal vonden 132 executieveilingen plaats, tegen 122 in februari vorig jaar.
Herstel zet zich door
Hoogleraar
woningmarkt Johan Conijn ziet aan de hand van deze gegevens dat de woningmarkt weer langzaam opkrabbelt uit het diepe dal van de afgelopen jaren. "Het herstel zet zich gelukkig
door. Dat blijkt uit deze cijfers", zegt Conijn.
Toch zijn er nog wel een aantal problemen op de koopwoningmarkt. "Die hebben te maken met het feit dat starters nu veel meer geld mee moeten brengen als ze een woning kopen. Dat is op zich wel positief maar het remt wel de vraag. Het heeft ook te maken met dat veel eigenaarbewoners met hun hypotheek onder water zitten, waardoor ze ook niet zo snel en gemakkelijk kunnen verhuizen.
"En het heeft tot slot ook te maken met het feit dat banken toch beperkte middelen hebben om hypotheken te verstrekken. Die drie factoren leiden tot de conclusie dat we niet een heel uitbundige ontwikkeling mogen verwachten.”
De komende jaren hoeft men nog niet te verwachten dat het niveau van voor de crisis weer wordt bereikt, zegt Conijn. "Ik denk dat het de komende jaren zeker niet het geval zal zijn. De vraag zal toch minder groot zijn dan we gewend zijn geweest.”