Beurs2 apr '12 14:38Aangepast op 2 apr '12 16:19

Friesland Bank springt in armen Rabobank

Auteur: Pieter van den Akker

Rabobank is verheugd dat Friesland Bank hen heeft uitverkoren. De bestuursvoorzitter zegt het o zo netjes. Terwijl het er in de praktijk op neer komt dat Rabo de Friesland Bank heeft gered.

De Friese bank kon niet langer op eigen benen staan. De kapitaalbuffers moeten worden opgehoogd om aan de nieuwe internationale eisen te voldoen. Maar tegelijkertijd liepen de Friezen financiële klappers op. Zo moest het belang in Van Lanschot Bankiers voor meer dan 100 miljoen euro worden afgeschreven. En nu gaat Friesland Bank op in Rabobank.

IJsvloer
Volgens bestuursvoorzitter Kees Beuving van de Friesland Bank is er geen sprake van een reddingsoperatie bij het samengaan met de Rabobank. Dat zei hij maandag in een persconferentie. "De dikte van ons eigen financiële ijs is niet goed genoeg meer. Daarom bieden we onze klanten vandaag de ijsvloer van de Rabobank'', aldus Beuving.

Volgens hem is de Friesland Bank nooit in gevaar geweest en heeft de bank "vanuit eigen kracht'' een goede partner gezocht.

Slechte vooruitzichten
BNR-verslaggever Jeroen Stans sprak maandag met Beuving. Beuving vertelde hem: "Wij zijn in november vorig jaar tot de conclusie gekomen dat de vooruitzichten op een positieve ontwikkeling van ons vermogen in de komende jaren bepaald niet beter zijn geworden."

Hij ging verder: "We zijn in alle rust naar de Rabobank toe gewandeld. De voorzitter van de Rabobank heeft zelf uitgelegd dat hij was verguld met het feit dat zij waren uitverkoren."

Platgebeld
Het geld van de klanten is nooit in gevaar geweest, verzekerde Beuving op BNR. Volgens de bestuursvoorzitter is de bank vanochtend platgebeld. Tien procent van die telefoontjes ging over het nieuws van vanochtend. "De klanten waren niet bezorgd, maar vroegen als eerste: hoe gaat het met jullie'', aldus Beuving.

Burgemeester: teleurstellend
Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft inmiddels laten weten teleurgesteld te zijn in de overname van de Friesland Bank.

Rabo: Friesland Bank sterk merk
Rabo-topman Piet Moerland zei tegen BNR's Jeroen Stans dat hij erg tevreden is met de inlijving van de Friesland Bank. "De Friesland Bank kwam vorig jaar in de loop van de zomer naar ons toe met de vraag 'Stel nu dat we de conclusie bereiken dat we niet meer op eigen kracht verder kunnen. Zou Rabobank dan beschikbaar zijn?' Daar heb ik ja tegen gezegd. De Friesland Bank is een mooie bank met een sterke verworteling in de noordelijke provincies en elders in Nederland. Wij zijn verheugd dat wij zijn uitverkoren om de toekomst verder mee in te gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen