Rabobank neemt Friesland Bank over
Friesland Bank en Rabobank hebben overeenstemming bereikt over een coöperatieve fusie. Daarbij zal Friesland Bank een 100 procent dochter van Rabo worden.
Dat hebben de twee banken maandag bekendgemaakt. Een zelfstandig voortbestaan van Friesland Bank is "niet langer verantwoord tegenover haar klanten en medewerkers'' wegens de negatieve effecten van de economische crisis.
Funding
"Het was duidelijk dat Friesland Bank grote problemen had om aan funding te komen. Ten eerste omdat de interbancaire geldmarkt helemaal niet functioneert en ten tweede omdat de funding via spaartegoeden erg duur is", vertelt Sylvester Eijffinger op BNR Nieuwsradio.
Daardoor zijn de resultaten van de bank uit Leeuwarden onder druk komen te staan en is de versterking van het eigen vermogen "een onzekere factor'' geworden.
"Dit is de wijze waarop het proces wordt vorm gegeven, maar het is eigenlijk een overname van Rabobank, waarbij het is gegaan op basis van een gelijkwaardigheid waarbij de onderdelen van de Friesland Bank worden geïntegreerd in de Rabobank”, legt Eijffinger uit.
Overgangsperiode
"Het samengaan van de klanten, medewerkers, vestigingen en activiteiten van Friesland Bank met het netwerk van lokale Rabobanken in Nederland zal gedurende een overgangsperiode plaatsvinden'', aldus de bankbedrijven.
De geleidelijke integratie zal naar verwachting ongeveer twee jaar duren. De werkgelegenheid van de medewerkers van Friesland Bank is in deze periode gegarandeerd.
Toestemming
"De toezichthouders DNB en NMA hebben, gegeven de actuele omstandigheden, toestemming verleend voor het per direct samengaan van Friesland Bank met Rabobank'', aldus de verklaring.
"Het is allemaal erg snel gegaan, omdat men niet dezelfde toestand wilde als bij de DSB Bank. Men wilde een bankrun voor zijn. Het is zeer knap dat het geheim is gehouden, want als het was uitgelekt had Lakeman weer kunnen opstaan", aldus Eijffinger
Goede match
Eijffinger denkt dat het een goede match is. "Rabobank is een coöperatieve bank en de Friesland Bank is ook vanuit die traditie ontstaan. Opzich liggen de culturen van de banken erg goed dicht bij elkaar."
Jort Kelder
"Er is één iemand die een probleem heeft en dat is Jort Kelder. Hij zal een nieuwe schnabbel moeten vinden", aldus Eijffinger.
Van Lanschot
Het aandeel Van Lanschot schiet maandag omhoog, na het bericht over de overname van Friesland Bank door Rabobank.
De deskundigen wijzen erop dat de kapitaalpositie van Friesland Bank slecht was, doordat het grote belang (23 procent) in Van Lanschot Bankiers de afgelopen jaren sterk in waarde is gedaald. Dat belang stond al geruime tijd te koop, maar dat lukte de Friesland Bank niet zodanig om de bank overeind te houden.
Friesland Bank moest in 2010 al 61 miljoen euro op zijn belang van 23 procent in Van Lanschot afschrijven. Analisten van ING verwachten dat er vorig jaar nog eens een vergelijkbaar bedrag moest worden afgeboekt. "Dat zou zware gevolgen hebben gehad voor de kapitaalpositie van Friesland Bank'', stelden zij maandag in een rapport.