Beurs7 apr '14 17:56Aangepast op 7 apr '14 18:18

Altice uitblinker op negatief Damrak

Auteur: BNR Webredactie

De stevige koersdalingen vrijdagavond op Wall Street kregen maandag een vervolg in Europa. De belangrijkste beursgraadmeters deden een flinke stap terug. Op het Damrak sprong nieuwkomer Altice er in positieve zin uit.

Het kabelbedrijf won de overnamestrijd om het Franse telefoniebedrijf SFR en werd 11,5 procent meer waard.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,8 procent lager op 404,04 punten. De MidKap verloor eveneens 0,8 procent en eindigde op 672,62 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 1,1 tot 1,9 procent lager de handel uit.

Industriële productie
De forse koersverliezen in Frankfurt zijn opvallend. Maandag bleek dat de Duitse industriële productie in februari sterker is gestegen dan verwacht. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING wijzen de cijfers erop dat de Duitse economie in het eerste kwartaal stevig verder is gegroeid.

Uitzendconcern Randstad (min 3,5 procent) was de sterkste daler in de AEX, gevolgd door bank en verzekeraar ING (min 3,1 procent). Bovenaan stonden vastgoedfonds Unibail-Rodamco en het bagger- en zeetransportbedrijf Boskalis met winsten van 0,9 procent.

Altice kwam afgelopen weekeinde als overwinnaar uit de overnamestrijd rond SFR. Voor ruim 17 miljard euro in contanten en aandelen wordt het sinds eind januari in Amsterdam genoteerde bedrijf eigenaar van de mobiele divisie van het Franse mediaconcern Vivendi.

Bouygues
Daarmee troeft Altice het Franse bouw- en telecomconcern Bouygues af, dat ook bereid was diep in de buidel te tasten voor SFR. Bouygues verloor in Parijs 6 procent, terwijl Vivendi 0,3 procent vooruitging. Numericable, de Franse kabeldochter van Altice waarmee SFR zal worden samengevoegd, eindigde met een winst van bijna 15 procent.

In Zürich en Parijs verwerkten beleggers de fusieplannen van de Zwitserse cementfabrikant Holcim (plus 1,6 procent) en zijn Franse branchegenoot Lafarge (plus 2,6 procent). Door de fusie ontstaat het grootste cementbedrijf ter wereld, met een gezamenlijke omzet van bijna 30 miljard euro.

Euro noteerde 1,3745 dollar
De euro was 1,3745 dollar waard, tegen 1,3705 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter daalde 0,7 procent tot 100,46 dollar. Brentolie werd 1 procent minder duur en bracht per vat 105,67 dollar op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen