Beurs8 feb '13 06:08

Aantal miljonairs in Indonesië groeit flink

Auteur: Anne-Greet Haars

Het aantal miljonairs in Indonesië groeit het snelst van alle Aziatische landen. De Zwitserse zakenbank Julius Baer verwacht dat het aantal miljonairs stijgt van 33.000 in 2010 naar ruim 100.000 in 2015.

De Indonesische economie groeit al een paar jaar met ruim 6 procent en de rijken profiteren daarvan. Correspondent Edwin Mooibroek sprak met Susi Pudjiastuti. Zij begon in 1983 met de verkoop van vis en heeft inmiddels haar eigen luchtvaartmaatschappij Susi Air, met 45 vliegtuigen en 200 piloten.

"We waren nooit van plan om een luchtvaarmaatschappij op te richten", vertelt Susi Pudjiastuti aan Mooibroek. "Maar het is nodig voor de vishandel. Er is een gebrek aan infrastructuur in Indonesië, maar om vissen te verkopen is dat wel nodig. Daarom ben ik met deze vliegtuigmaatschappij begonnen."

Tsunami
Maar inmiddels zijn er veel meer vliegtuigen bijgekomen en worden er ook veel verhuurd. "Dat komt door de tsunami", legt Pudjiastuti uit. "Eerst hebben we mensen geholpen door twee weken lang gratis transport te bieden. Maar daarna hebben veel NGO's onze vliegtuigen gehuurd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen