Beurs13 feb '14 09:43

Inflatie zakt tot laagste niveau in jaren

Auteur: ANP Nieuws

De inflatie is in januari gedaald naar 1,4 procent, het laagste niveau sinds juni 2010.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In december waren consumenten nog 1,7 procent duurder uit dan een jaar eerder. In een halfjaar tijd is de inflatie ruim gehalveerd.

In januari vorig jaar steeg de inflatie door de verhoging van de assurantiebelasting op verzekeringen. Dit heeft een jaar lang een verhogend effect gehad op de inflatie, maar dat effect is nu uitgewerkt, zo verklaart het statistiekbureau de daling vorige maand. Ook het goedkoper worden van elektriciteit had een verlagend effect op het gemiddelde prijspeil.

De motorrijtuigenbelasting steeg vorige maand met 7,2 procent en had volgens het CBS een opwaarts effect op de inflatie. Premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen werden gemiddeld 2,8 procent duurder.

De inflatie ligt in Nederland nog altijd hoger dan gemiddeld in de eurozone, hoewel het verschil wel kleiner is geworden. Volgens de Europese rekenmethode bedroeg de geldontwaarding in Nederland vorige maand 0,8 procent, tegen gemiddeld 0,7 procent in de eurolanden. "Door verschillende overheidsmaatregelen was de inflatie in Nederland sinds oktober 2012 fors hoger dan in de eurozone. Een groot deel van deze maatregelen is nu uitgewerkt waardoor de inflatie weer in lijn is met het gemiddelde in de eurozone'', aldus het CBS.

Gerelateerde artikelen