Beurs2 jun '14 15:41Aangepast op 2 jun '14 16:26

Nederland van verscherpt EU-toezicht af

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse begrotingsbeleid hoeft niet langer onder verscherpt toezicht van Brussel. Dat stelt de Europese Commissie maandag voor.

Nederland kwam eind 2009 onder dat toezicht te staan omdat het begrotingstekort hoger was dan de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product.

Het kabinet kreeg aanvankelijk 3 jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Door tegenzittende economische groei in Europa kreeg Nederland vorig jaar 1 jaar uitstel. Omdat Nederland zijn begrotingstekort heeft teruggedrongen, kan Brussel weer wat soepeler omgaan met het Nederlandse financiële beleid.

Strafbankje verlaten
Net als Nederland mogen ook België, Slowakije, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken van het Europese strafbankje af. Deze landen hebben de begrotingsdoelen gehaald, waardoor verscherpt toezicht van Brussel niet langer nodig is, zo bleek maandag in Brussel.

Als deze landen het 'strafbankje' hebben verlaten, blijven 11 andere landen, onder meer Frankrijk en Spanje, nog wel onder verscherpt toezicht van Brussel.

Vlag uit
“Het is geen verrassing. Het is wel heel belangrijk”, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma op BNR over de opheffing van het verscherpte toezicht.

“Vijf jaar heeft Nederland er over gedaan om weer onder die grens van 3 procent te komen. Eigenlijk kan de vlag wel uit, zou ik zeggen. Eindelijk is het gelukt. Niet zozeer vanwege de druk vanuit Brussel, maar meer omdat dat steeds weer noodzakelijk maakt dat er extra bezuinigd moet worden."

Dat betekent dat de belastingbetaler vanavond wel een flesje kan opentrekken, gaat Reitsma verder. “Er is echt een eind gekomen aan extra bezuinigingen. Brussel haalt de druk wat dat betreft van de ketel.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen