Beurs11 mrt '14 12:58Aangepast op 11 mrt '14 13:44

EU-parlement wil hardere aanpak witwassen

Auteur: ANP Nieuws

Het Europees Parlement bindt de strijd aan tegen witwaspraktijken en belastingontduiking. Het EU-parlement wil dat openbaar wordt wie er precies achter een bedrijf, fonds of stichting schuilgaat.

ANP
ANP

Belastingontduikers, drugshandelaren, vervalsers en andere criminelen kunnen zich zo niet meer verstoppen.

Een grote meerderheid van de afgevaardigden in Straatsburg stemde dinsdag voor het invoeren in alle EU-landen van openbare registers met de namen van daadwerkelijke eigenaren. Hoewel banken verplicht worden om klantonderzoek te doen, is niet altijd duidelijk wie de touwtjes in handen heeft. Veel klanten van banken zijn namelijk bedrijven of organisaties.

"Door een register blijven geheime bedrijfsconstructies niet langer geheim. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van schimmige bedrijfsstructuren'', aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini in een verklaring.

Met een openbaar register zou Nederland zich nu niet afvragen of de Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj geld via Nederland wegsluist, aldus Sargentini. "Dan zou hij die kans nooit hebben gekregen.”

Nu het parlement zijn standpunt heeft bepaald, volgen onderhandelingen met de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Volgens schattingen van de VN maken witwaspraktijken tussen 2 en 5 procent uit van de totale omvang van de wereldeconomie (1600 miljard dollar in 2009).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen