Beurs8 aug '14 14:29

Fruit en groente spotgoedkoop, maar niet per se voor consument

Auteur: BNR Webredactie

Door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt zijn de marktprijzen van groente en fruit flink onderuit gegaan. Maar dat betekent niet automatisch dat de prijzen in de supermarkt ook omlaag gaan.

Supermarkten hebben contracten gesloten met leveranciers, waarin de inkoopprijzen voor langere tijd zijn vastgelegd, meldt het CBL, de vereniging van de supermarktbranche.

Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland, laat weten dat de prijzen voorlopig ongewijzigd blijven. "We houden de concurrentie natuurlijk wel in de gaten'', zegt een woordvoerder.

Ook Jumbo laat weten de concurrentie in de gaten te zullen houden. "Wij zullen telers niet actief om een lagere prijs vragen als gevolg van de boycot van Rusland. Echter, we sluiten niet uit dat dit elders in de markt wel gebeurt en dat we dit voorbeeld dan moeten volgen. Als er andere supermarkten zijn die groente en fruit wél tegen een lagere prijs gaan aanbieden, zullen wij onze prijs daar conform onze spelregels op aanpassen'', meldt Jumbo.

Tuinders
Wie de prijzen nu al wel zien dalen, zijn de tuinders. En zij hadden het al zo moeilijk, zegt Ad Klaassen, secretaris van DPA, de Nederlandse branchevereniging van groente- en fruitveilingen. 

 

Vooral de prijzen van tomaten, paprika’s en komkommers zijn hard onderuit gegaan, zo meldt hij. Zo brengt een kilo tomaten momenteel 0 tot 10 cent op, waar 50 tot 60 cent normaal zou zijn. Paprika's brengen op de handelsmarkt 20 tot 30 cent per kilo op, terwijl een 'normale' prijs ongeveer 80 cent is.

Partijen die onverkocht blijven, worden volgens Klaassen vastgehouden in de koelcel, maar Klaassen zegt ook al te hebben gehoord dat vooral partijen tomaten naar de afvalverwerking gaan.

Niet alleen producten die vanuit Nederland naar Rusland gaan, dalen in prijs. Het gebeurt ook met andere producten doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen, waardoor het aanbod groter wordt dan de vraag. Een voorbeeld hiervan is bloemkool.

Steun
Klaassen hoopt dat wij met z’n allen meer groente en fruit gaan eten. Daarnaast pleit DPA, in navolging van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland, voor het inzetten van Europese steunmaatregelen. “Wij hebben aan het ministerie van Economische Zaken gevraagd een Europese regeling open te stellen die er is.”

Volgens een woordvoerder van Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) zou het nog weken kunnen duren voordat de EU eventueel besluit over financiële steun aan boeren die getroffen worden door de Russische sancties op landbouwproducten. Na een eerste analyse door een speciaal team van de Europese Commissie komen volgende week donderdag hooggeplaatste landbouwdeskundigen van alle EU-lidstaten in Brussel bijeen om zich met de commissie te beraden. Daarbij gaat het vooral om het vinden van alternatieve afzetmarkten voor Europese landbouwproducten.

Er is nog geen bijeenkomst van de EU-ministers van Landbouw gepland naar aanleiding van de Russische maatregelen die volgden op Europese sancties. Met die sancties straft de EU Moskou voor zijn steun aan de pro-Russische rebellen in het buurland Oekraïne.

Commissaris Ciolos benadrukt in een verklaring dat de EU over middelen beschikt om de boeren te helpen, "zodra dit nodig is''. Ook bestaat er een pot van 400 miljoen euro als crisisreserve. Het fonds is bedoeld om verstoringen van de markt, bijvoorbeeld door sancties, op te vangen.

Ciolos toont zich "ervan overtuigd dat onze veerkrachtige landbouwsector zich snel zal heroriënteren naar nieuwe markten en kansen. Maar er moet steun zijn om te helpen dat deze overgang soepel gebeurt. Dit vereist een gezamenlijk Europees antwoord.''

Gerelateerde artikelen