Beurs7 okt '14 13:56

DNB: Herstel, maar wel kans op zeepbel

Auteur: Marjan van den Berg

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is positief over de Nederlandse economie, maar ziet ook gevaren: door de lage rente kunnen zeepbellen ontstaan.

De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet ondanks de geopolitieke onrust in de wereld een aanhoudend economisch herstel in Nederland. Dat zei president Klaas Knot in een toelichting op de najaarseditie van het 'Overzicht Financiële Stabiliteit'.

De gespannen relatie van Westerse landen met Rusland heeft momenteel vooral nadelige effecten voor de Duitse economie, omdat die sterk op Oost-Europa is gericht. Nederland op zijn beurt is een belangrijke toeleverancier van bijvoorbeeld halffabricaten die verwerkt worden in Duitse exportproducten.

Volgens Knot bestaat er dan ook “enige onzekerheid” over de Nederlandse export, de groeimotor van de afgelopen jaren. “Gelukkig staan we echter niet op één been. We zien verbeteringen in de Nederlandse detailhandelssector en op de huizenmarkt.”

Lage rente
Een dreigende zeepbel ligt volgens Knot op de loer vanwege de aandelenkoersen, die, gelet op de bescheiden economische groei, aan de hoge kant zijn, terwijl de rentes extreem laag zijn. Dit tezamen kan een prikkel geven om meer risico te nemen om rendementen op peil te houden. En dat kan weer leiden tot prijsopdrijving of zelfs zeepbelvorming, met alle risico's van dien.

Toch is er voorlopig geen sprake van dat de rentes worden verhoogd in Europa, zegt Knot, want de economie staat er te slecht voor. “Wij zijn met name bezorgd over de lage inflatie en het gebrek aan dynamiek binnen de eurozone-economie dat eraan ten grondslag ligt. Dat is onze voornaamste motivatie om die rente laag te houden en – zou ik daaraan willen toevoegen – langdurig laag te houden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen