Beurs16 apr '14 10:40

'Nederland moet meer inzetten op technologie'

Auteur: Marjan van den Berg

De Nederlandse arbeidsmarkt moet zich meer richten op technologie. Daarbij zal een belangrijke rol weggelegd zijn voor familiebedrijven. Dat zegt topondernemer John Fentener van Vlissingen op BNR.

Vandaag reikt premier Mark Rutte de Familiebedrijven Award uit, een initiatief van John Fentener van Vlissingen, oprichter van BCD Group. Fentener van Vlissingen was vanochtend te gast bij BNR’s Paul van Liempt.

Hoog in de boom
“Wij moeten met z’n allen beseffen dat wij in Nederland – dat kan ook niet anders – heel hoog in de boom zitten wat de economie betreft, wat kosten betreft, dus wij zijn niet goedkoop”, antwoordde Fentener van Vlissingen op de vraag hoe hij de stand van de Nederlandse economie beoordeelt.

Dit betekent volgens hem dat wij ons in Nederland moeten richten op “een ander soort banen”. “We zullen veel meer op onderwijs moeten gaan duwen naar de technologie. Centra als Twente, Eindhoven en Delft zijn een heel goede zaak.”

Innovaties
Familiebedrijven spelen volgens hem juist bij dit soort ontwikkelingen vaak een belangrijke rol. “Omdat een familiebedrijf sneller beslist en meer flexibel is, zien we zelfs dat heel grote ondernemingen – daar ken ik verschillende voorbeelden van – geld geven aan de kleinere onderneming om innovaties te doen.”

Juist deze kleinere bedrijven moet de overheid dan ook koesteren, vindt Fentener van Vlissingen. Daarbij kan Nederland een voorbeeld nemen aan de VS. “Wat me bijvoorbeeld opvalt in Amerika: als je daar binnen een bepaalde stad iets wilt ondernemen, word je geweldig ondersteund door de lokale overheid. Dat mis ik hier wel eens, want ze komen hier alleen maar langs om te kijken of je aan alle regels hebt voldaan.”

Gerelateerde artikelen