Beurs15 mei '14 10:23

Banken mogen mkb 350 miljoen gaan verstrekken

Auteur: Melvin Captein

Ondernemers die bij hun bank aankloppen voor een lening, worden een handje geholpen door de Europese Investeringsbank. Die wil haar rol in Nederland vergroten door een vestiging te openen op de Amsterdamse Zuidas.

Vandaag tekent de Investeringsbank een contract met ABN Amro, om voor 350 miljoen euro aan kredieten te financieren voor het MKB.

Rob Wolthuis, secretaris financiering van MKB-Nederland spreekt van goed nieuws. "Het is fijn dat de Europese investeringsbank het vizier op Nederland heeft, en ook de noodzaak van het mkb onderkent. De toezegging van dit bedrag dat Nederlandse banken het mkb willen financieren. De omvang is ook goed: de gemiddelde mkb-lening is een ton, dus hier kunnen veel ondernemers van profiteren. Bovendien zijn de voorwaarden gunstig."

Hoewel is afgesproken dat het volledige bedrag de mkb-sector ten goede komt, moeten banken wel nog steeds bereid zijn het geld uit te lenen, benadrukt Wolthuis. "Dat is nu wel een groot probleem. Banken kunnen leningen vaak niet alleen met hun bancaire kredieten dekken, ze willen niet het volledige risico lopen. Het is dus belangrijk dat er andere partijen zijn die kunnen meefinancieren. Daarom pleiten wij er voor dat de Europese financieringsbank ook hen bedient."

Volgens Wolthuis zijn er voor mkb'ers vele alternatieven om kapitaal te financieren. "Denk aan crowdfunding, kredietunies en fondsen. De investeringsbank zou ook hen tegemoet kunnen komen."

Gerelateerde artikelen