Beurs20 feb '14 06:38Aangepast op 20 feb '14 07:48

Amerikanen grijpen macht bij Endemol

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo stevent af op een machtsgreep bij Endemol. Apollo heeft een akkoord bereikt met schuldeisers van de tv-producent, waardoor het de meerderheid van de aandelen in handen kan krijgen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Ook mediamagnaat John de Mol had interesse in een volledige overname van zijn voormalige bedrijf, maar is afgehaakt, schrijft het FD. Er heerst al jarenlang een machtsstrijd om Endemol. Volgens ingewijden is de investeerder er nu in geslaagd om onder andere de Royal Bank of Scotland over de streep te trekken om zijn schuld te verkopen.

Daardoor wordt Apollo eigenaar van meer dan twee derde van de schuld van Endemol, waardoor het bij de rechter een ruil van schulden in aandelen kan afdwingen. Het is niet bekend hoeveel Apollo betaalt voor zijn machtsgreep.

'Heel slim aangepakt'
Ruud Hendriks, voormalig lid van de raad van bestuur van Endemol en nu commissaris bij concurrent Eyeworks, reageert op BNR: “Apollo is een heel grote investeringsmaatschappij en bestaat inmiddels zo’n twintig jaar. Rond de kerst hebben ze nog zo’n 18 miljard dollar opgehaald om daarmee allerlei minderheidsbelangen te vergroten in meerderheidsbelangen. Dat hebben ze nu ook gedaan. Ze hebben deze overname, want daar komt het zo ongeveer wel op neer, heel slim aangepakt door niet aandelen te kopen van Endemol maar vooral schulden op te kopen. Die zaten bij allerlei banken, omdat Endemol niet meer aan z’n schulden kon voldoen.”

In 2012 had Endemol nog bijna 3 miljard schuld, weet de presentator van BNR Mediazaken: "Als je niet langs de aandeelhouders hoeft voor toestemming, maar gewoon schulden opkoopt en je hebt uiteindelijk tweederde van die schulden in je bezit, kan je vervogens de aandeelhouders dwingen hun aandelen op te geven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen