Beurs18 aug '14 16:53

Politie turft 5000 fraudemeldingen webwinkels

Auteur: BNR Webredactie

De nationale politie heeft dit jaar al 124 meldingen gekregen over frauduleuze webwinkels. Per maand worden 15 tot 20 valse webwinkels uit de lucht gehaald, waarvan circa een derde bedrieglijk echt lijkt. "Die klonen van echte webwinkels zijn nauwelijks van de echte te onderscheiden’’, waarschuwt de politie.

Per frauduleuze webwinkel worden gemiddeld 40 klachten van gedupeerde kopers geteld, aldus de politie. Dat betekent dat er in 2014 zeker 5000 consumenten via webwinkels zijn opgelicht. Uit cijfers van het OM uit 2012 blijkt het gemiddelde oplichtingsbedrag op 196 euro te liggen.

Goederen niet geleverd
Organisaties als Fraudehelpdesk.nl en Thuiswinkel.org signaleren een verontrustende groei van nagemaakte sites. Vooral elektronicabedrijven als Dixons, BCC en Computerland hebben daaronder te lijden. Via gekopieerde sites worden aantrekkelijke aanbiedingen gedaan voor mobieltjes, tablets en laptops, maar na betaling worden de bestelde goederen nooit geleverd. Zo is de verdachte site www.BCC-korting.com nog steeds in de lucht, maar die heeft niets met de elektronicaketen te maken.

Website Marktplaats.nl, die eveneens regelmatig te maken heeft met oplichtingspraktijken, pleit voor de invoering van een nationaal loket van de politie waar daadkrachtig tegen fraudeurs kan worden opgetreden. Behalve gedupeerden kunnen exploitanten van bonafide webwinkels daar dan ook snel met hun meldingen terecht.

Overleg met politie
Volgens Marktplaats wordt op het ogenblik met de politie gesproken over een Landelijk Servicecentrum E-Crime, als mogelijke opvolger van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. De politie bevestigt die gesprekken, maar zegt dat nog geen beslissingen zijn genomen.

Gerelateerde artikelen