Beurs18 feb '14 08:02

Japan wil kredietverlening verder stimuleren

Auteur: BNR Webredactie

De Japanse centrale bank gaat extra kredieten beschikbaar stellen aan banken om uit te lenen aan het bedrijfsleven. Dat maakte de Bank of Japan dinsdag bekend.

De BoJ verdubbelt zijn bestaande financieringsinstrument in dat kader tot 7 biljoen yen (50 miljard euro). Daarbij kunnen individuele banken tegen lage rentes leningen afsluiten bij de centrale bank om uit te lenen aan Japanse ondernemingen. De omvang van het monetaire stimuleringsprogramma van de centrale bank blijft onveranderd op 60 tot 70 biljoen yen op jaarbasis, zoals algemeen was verwacht door economen.

Gematigd herstel
De centrale bank herhaalde zijn standpunt dat er sprake is van een gematigd economisch herstel van de op twee na grootste economie van de wereld. Maandag werd nog bekend dat de Japanse economie in het vierde kwartaal van 2013 met 0,3 procent is gegroeid op kwartaalbasis, gelijk aan de groei in het derde kwartaal. Economen hadden een groei voorspeld van 0,7 procent.

Of de extra liquiditeit voor het bedrijfsleven echt een merkbaar effect zal hebben, is maar de vraag aangezien Japanse bedrijven en banken momenteel recordhoeveelheden geld in kas hebben. Op de beurs in Tokio werd in ieder geval positief gereageerd op de plannen van de BoJ. De Japanse Nikkei-index steeg dinsdag met 3,1 procent. Vooral de Japanse banken zaten flink in de lift.

Deflatie overwinnen
Door grote hoeveelheden geld in het systeem te pompen, wil de BoJ de economie aanjagen en de jarenlange deflatie in het land definitief overwinnen. Veel economen verwachten dat de centrale bank later dit jaar nog meer stimulering zal toevoegen. In april wordt de btw in Japan verhoogd van 5 naar 8 procent. Economen vrezen dat daardoor de economische groei onder druk zal komen te staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen