Beurs28 jan '13 12:40

IJsland wint Icesave-zaak

Auteur: BNR Webredactie

IJsland heeft niets illegaals gedaan door compensatie te weigeren voor Britse en Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave. Dat heeft een Europese rechtbank maandag bepaald in een definitief vonnis.

IJsland was van mening dat volgens Europese wetgeving juridisch niet vaststaat dat een staat verantwoordelijk is voor de betaling van garanties aan spaarklanten en is nu in het gelijk gesteld.

Voorschot
Het ging om een schadebedrag van 1,9 miljard euro. Nederland kreeg eerder een kleine 750 miljoen euro van het Icesave-spaargeld terug via het inmiddels failliete moederbedrijf van Icesave, Landsbanki. De Nederlandse Staat heeft 1,3 miljard euro voorgeschoten om de Icesave-klanten te compenseren.

IJsland liet maandag in een verklaring weten dat het verwacht dat de gedupeerden de komende jaren wel volledig zullen worden gecompenseerd uit de boedel van Landsbanki.

Genationaliseerd
Icesave zette in mei 2008 voet op Nederlandse bodem. Via internetspaarrekeningen brachten meer dan honderdduizend Nederlanders miljarden euro's onder bij de bank. Nog geen half jaar later kon de bank haar verplichtingen niet meer nakomen en nationaliseerde IJsland de bank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen