Beurs24 jan '13 19:47

Mogelijk miljoenen minder terug uit IJsland

Auteur: BNR Webredactie

De provincie Noord-Holland loopt mogelijk 11,6 miljoen euro mis uit IJsland als een ongunstige wisselkoers wordt gehanteerd.

Dat antwoordden Gedeputeerde Staten deze week op vragen van het Statenlid Monica Nunes (Forza! N-H). De provincie heeft nog 41,7 miljoen euro uit IJsland tegoed van het geld dat in deposito stond bij Landsbanki, de bank die in 2008 failliet ging.

28 procent minder
Als IJsland een ongunstige wisselkoers gaat berekenen, komt er mogelijk 28 procent minder terug van de 41,7 miljoen euro die Noord-Holland nog retour moet krijgen. De vaste wisselkoers die zou worden berekend, staat ter discussie, omdat andere schuldeisers dit bij de rechter aanvechten. Als de rechter hen gelijk geeft, kan de provincie er bij de huidige wisselkoers 28 procent bij inschieten. De provincie kreeg al eerder een bedrag van 41,6 miljoen euro terug. Daarvan was 1,7 miljoen euro koerswinst en 3,4 miljoen rente.

Ook is een bedrag van 0,6 miljoen euro in IJslandse kronen op een rekening in dat land gezet. Oorspronkelijk had Noord-Holland 78 miljoen euro bij Landsbanki ondergebracht.

Gerelateerde artikelen