Beurs10 apr '14 10:00

Herstel woningmarkt zet door

Auteur: Pieter van den Akker

Voor het eerst in jaren is er weer een lichte prijsstijging te zien op de huizenmarkt. Dat is vooral te zien in de grote steden. Maar daarbuiten dalen de woningprijzen nog steeds. Daarom is Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars voorzichtig optimistisch over de eerste kwartaalcijfers van dit jaar.

"We hebben het over een prijsstijging van 1,2 procent landelijk gezien. We zijn het jaar dus goed gestart. Na een jarenlange daling van de prijzen zie je dat het stabiliseert. Sterker nog, gemiddeld is het iets gestegen."

Op landelijk niveau en per type woningen zijn grote verschillen te zien, zegt Hukker in gesprek met verslaggever Anke Truijen. "Dus niet iedereen zal zich herkennen in de prijsstijging in de markt."

Ultiem instapmoment
Starters zien dit als 'ultiem moment' om in te stappen, zegt Hukker. "Daar waar de huurwoningmarkt op slot zit - de sociale huur is bijna niet meer bereikbaar - zie je echt weer prijsstijgingen van 2, 3, 4 procent in een kwartaal. Dat herkennen de mensen ook, want bij de open dagen zag je dat ze met veertig andere kijkers de woning bezochten."

Mensen met een vrijstaande woning in het landelijk gebied hebben daarentegen ook op de Open Huizendag niemand gezien, vervolgt hij. "Daar zie je dat er maar één actieve koper is, terwijl er vijftig van dat soort woningen te koop staan. Dus die mensen hebben zeker geen prijsstijging gezien. Sterker nog: het afgelopen kwartaal hebben ze een prijsdaling gezien. Wij verwachten dat die prijzen nog wat verder zullen dalen, voordat dat weer sprake is van een normale marktwerking."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen