Beurs15 sep '14 10:46

Metamorfose voor de grote HEMA-winkels

Auteur: BNR Webredactie

Warenhuis Hema is klaar met het verbouwen van 500 winkels. De grondige renovatie is bedoeld om uit de rode cijfers te komen.

HEMA maakte 22 miljoen euro verlies in het eerste kwartaal van dit gebroken boekjaar en zag de omzet per winkel flink afnemen. Alleen in de buitenlandse vestigingen werd nog winst gemaakt.

Retaildeskundige Frank Quix van de Universiteit van Amsterdam vertelt wat er precies veranderd is. "De belangrijkste verandering is dat er tafels te zien zullen zijn waarop de producten uitgestald staan. In plaats van de standaard schappen die we gewend zijn."

Er is bij de verbouwing vooral gekeken naar winkels uit andere landen. "Wat je vooral ziet is dat ze elementen, die ze gebruiken in de winkels in met name Engeland en Frankrijk, ook hier in Nederland gaan gebruiken. En als je naar die winkels kijkt, zie je dat je eigenlijk veel meer verrast en verleid wordt. En wat mij ook opvalt is dat iedere keer, als ik ga kijken naar die winkels in het buitenland, mensen ook veel meer spullen kopen."

Ondanks de slechte cijfers denkt Quix niet dat het sentiment van HEMA veranderd is. "Rondom HEMA hangt het sentiment dat we vinden dat het allemaal een beetje van ons is."

Concurrentiestrijd                                                                                                                                                                                                                                                                  Wel heeft ook HEMA last van goedkopere concurrentie. "De partijen aan de onderkant, in vakterm noemen wij ze low-end retailers, zijn net de partijen die wel marktaandeel winnen. Maar daar heeft niet alleen HEMA last van, daar hebben de meeste retailers last van. Dat zijn ook de weinige retailers die een beetje de wind in de zeilen hebben op het moment."

De verbouwingen ziet Quix positief in. "Ik word zelf wel heel enthousiast over de winkels die ze in het buitenland hebben. Je wordt meer verleid en meer verrast door de spullen die er zijn en ik denk dat dat wel een goede stap is. En ik hoop ook echt dat het hun helpt."

Gerelateerde artikelen