Beurs19 mrt '14 07:41

Hogere sluiting Nikkei

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurs in Tokio is woensdag licht hoger geëindigd. Net als in Europa en de Verenigde Staten nam de risicobereidheid onder Japanse beleggers toe na de opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland geen interesse heeft in andere delen van Oekraïne. De Nikkei boekte een winst van 0,4 procent op 14.462,52 punten.

Bij de bedrijven stonden de Japanse projectontwikkelaars in de belangstelling nadat was gebleken dat de grondprijzen in de grootste steden van Japan in 2013 voor het eerst in 6 jaar tijd zijn gestegen. Japan Display kende een tegenvallend beursdebuut. Het aandeel van de grootste fabrikant van schermen voor smartphones ter wereld sloot op 763 yen tegen een introductieprijs van 900 yen.

Op macro-economisch vlak bleek dat Japan in februari voor de 20ste maand op rij een tekort op de handelsbalans heeft gerealiseerd, de langste reeks sinds het begin van de metingen in 1979. De Japanse overheid maakte bekend dat het handelstekort 800 miljard yen (bijna 5,7 miljard euro) bedroeg, tegen het recordtekort van 2,79 biljoen yen een maand eerder. De Japanse export ging op jaarbasis met 9,8 procent omhoog en de import steeg met 9 procent. Vanwege de zwakkere yen is Japan meer kwijt om goederen te importeren en door het stilleggen van de kerncentrales in het land moet Japan meer energie invoeren.

Elders in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen op de belangrijkste beurzen ook beperkt. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag naar buiten komen. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,2 procent en de Kospi in Seoul verloor 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,2 procent in de plus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen