Beurs4 jul '12 13:04

NHG-directeur waarschuwt voor verloedering

Auteur: Fleur de Bruijn

Het aantal mensen dat een beroep doet op de Nationale Hypotheek Garantie om hun woning te verbeteren is met driekwart afgenomen. Hierdoor dreigt achterstallig onderhoud bij deze woningen

Hiervoor waarschuwt NHG-directeur Karel Schiffer vandaag op BNR.

Vandaag werd bekend dat het aantal nieuwe NHG’s in verband met woningverbetering terugloopt. In de eerste helft van 2012 hebben in totaal 11.700 huishoudens hiervan gebruik gemaakt, terwijl dat er in de eerste helft van 2011 nog 19.000 waren.

Volgens de NHG is dit grotendeels het gevolg van de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen op basis waarvan woningverbetering niet meer volledig mag worden meegefinancierd. “Het met NHG volledig en zonder inbreng van eigen geld kunnen meefinancieren van woningverbetering en energiebesparende voorzieningen, voorzag de afgelopen jaren in een grote behoefte”, stelt Schiffer.

Gedragscodes
Aan BNR legt Schiffer uit dat de wijziging van de gedragscodes van de gevers, in samenspraak met het kabinet en het AFM maakt dat de financiële dekking is gemaximaliseerd tot het bedrag van waardevermeerdering van de woning. “je ziet het effect: veel minder mensen maken gebruik van de regeling. Ik vind dat heel ernstig.”

De gevolgen zullen volgens Schiffer snel zichtbaar zijn: “veel gemeenten zijn bezig met plannen om de particuliere woningvoorraad, zeker in oudere wijken, te verbeteren; dit gooit dus roet in het eten.”

Schiffer doet bij BNR een oproep aan de politiek om hier toch nog eens serieus naar te kijken. “Om ervoor te zorgen dat het weer mogelijk wordt dat mensen hun woningverbetering en hun energiebesparing volledig kunnen meefinancieren.”

Terug naar de basis
Volgend jaar zullen minder mensen in aanmerking komen voor NHG. De grens die in 2009 is de verhoogd van 260.000 naar 350.000 euro zal vanaf volgend jaar weer dalen. Dat betekent dat minder mensen in aanmerking komen voor NHG. Schiffer noemt dit jammer, maar begrijpt de beslissing van het kabinet om het bereik van de NHG weer terug te brengen naar de oorspronkelijke doelgroep. “In een aantal stappen gaan we weer terug naar de oorspronkelijke grens van 250.000 euro en dat is eigenlijk de doelgroep waar de NHG destijds voor is opgericht.”

Hoewel Schiffer woensdag zei het jammer te vinden dat minder mensen in aanmerking komen voor NHG, zei hij in mei tegen BNR dat de NHG volledig uit de klauwen is gelopen. NHG wil zich in de toekomst met name op starters gaan richten. "Dat zijn de groepen in de koopwoningenmarkt die het straks heel erg moeilijk krijgen om nog een lening te krijgen of slechts onder hele slechte condities", zei Schiffer destijds op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen