Beurs15 apr '14 16:21

'Russische economie stagneert door crisis'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische economie zou dit jaar kunnen stagneren als gevolg van de crisis rond Oekraïne. Dat zei dinsdag de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov, berichtte het Russische persbureau Interfax.

"De omstandigheden in 2014 zijn waarschijnlijk het zwaarst sinds de crisis in 2008-2009. De economische groei zal zeer laag zijn, 0,5 procent of rond de 0 procent'', aldus Siloeanov. Hij waarschuwde tevens voor lagere opbrengsten uit de export van olie, hoewel de prijs van een vat olie dit jaar tot nu toe ongeveer even hoog ligt als vorig jaar.

De minister stipte dinsdag ook een ander probleem voor de Russische economie aan, namelijk het weglekken van kapitaal uit het land. Siloeanov merkte op dat dit het gevolg is van ,,de onzekere ontwikkeling van de geopolitieke situatie''. In het eerste kwartaal vloeide er al 63 miljard dollar uit Rusland weg, waarvan circa 50 miljard doordat consumenten en bedrijven roebels omwisselden in vreemde valuta.

Siloeanov sprak de hoop uit dat er in het tweede kwartaal minder kapitaal zal wegvloeien, als de koers van de roebel ook wat zal stabiliseren. De roebel is in de eerste maanden van dit jaar flink in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en de euro.

De Britse krant Telegraph meldde maandag dat Rusland een nieuwe financiële crisis riskeert, omdat Russische bedrijven nauwelijks meer op de internationale kapitaalmarkten terecht kunnen. Ze zijn intussen wel afhankelijk van buitenlands kapitaal om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen en hun schulden te kunnen herfinancieren.

"Er zijn de afgelopen zes weken geen eurobonds meer doorgerold'', zo liet een anonieme functionaris bij een grote Russische bank aan de krant weten. "Dit kan niet lang meer doorgaan en wordt een enorm probleem''. Een eurobond is een lening die door een bedrijf (of een overheid) in een buitenlandse valuta wordt uitgeschreven.

Gerelateerde artikelen