Beurs30 mei '13 09:57Aangepast op 30 mei '13 11:08

Omzet horeca in eerste kwartaal gedaald

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse horeca heeft het eerste kwartaal 1,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in bijna 3 jaar dat de omzet voor de gehele branche daalt.

De prijzen in de horeca lagen in het eerste kwartaal 2,1 procent hoger dan in de vergelijkbare periode in 2012. Dat was echter bij lange na niet voldoende om de volumedaling van 3,7 procent te compenseren.

Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft het slechte weer, zeker in maart, wel een rol gespeeld. Maar dat is niet de grootste boosdoener. "Ik denk dat de crisis toch wel de hoofdrol speelt hier. Je ziet dat het de afgelopen kwartalen steeds slechter ging met de horeca. Er was nog wel een tijdje groei, maar die werd steeds minder. En inmiddels is de omzet groei omgeslagen in krimp."

"De hardste klappen vallen al een tijdje bij de cafés", zegt Van Mulligen. De omzet lag daar ruim 6 procent onder het niveau van een jaar eerder, bij een 10 procent lager volume. Drankjes in cafés werden, mede door hogere belastingen, gemiddeld 3,8 procent duurder. Bij cafetaria's daalde de omzet met ruim 3 procent en het volume met 5 procent.

Ook in hotels liep de omzet terug, maar bij restaurants was juist sprake van een stijging met 1 procent. Die was geheel te danken aan prijsverhogingen, want het volume daalde met 0,6 procent. Het was de eerste volumedaling voor restaurants in 2 jaar tijd. Van Mulligen spreekt van een vertekend beeld. "Want de restaurants hadden het juist bijzonder zwaar tijdens de crisis van 2009 en begin 2010. Dus zij komen van een heel laag niveau terug. De restaurants zitten dus nog verder onder het niveau van voor de crisis."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen