Beurs15 apr '14 10:44Aangepast op 15 apr '14 11:13

'Haal nog 10 tot 15 procent van accijns af'

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet moet zo snel mogelijk een voorschot nemen op een 'accijnspolitiek van normale proporties'. Dat zegt Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland, tegen BNR's Paul van Liempt. Als de meevallers voor de staatskas blijven binnenkomen kan er wat hem betreft nog wel 10 tot 15 procent van de accijnzen af.

Nederland moet simpelweg meer aansluiten bij het niveau van buurlanden als België en Duitsland, vindt Van Golberdinge. "België staat op nummer één en Duitsland op nummer vijf als het gaat om lage accijns. Er kan in Nederland zeker nog een procent of 10 à 15 af. Het kabinet heeft sinds de verhoging alleen maar tegenvallende accijnsinkomsten: de verwachte inkomsten waren 11,3 miljard euro, maar na de accijnsverhoging bleef daar nog maar 10,9 miljard van over."

Doel voorbij
Een averechts effect dus, nota bene van een maatregel die de staatskas zou moeten spekken om stimulering van de economie mogelijk te maken. Nogal logisch dat die maatregel zijn doel voorbij schiet, meent Van Golberdinge. "Als ik alles duurder maak in de winkel, gaat de klant ergens anders naartoe." Een kleine bijstelling volstaat niet. "Het moet echt een omslagpunt zijn. Mensen moeten het weer aantrekkelijk vinden om de tank in Nederland vol te gooien. Je kunt heel erg penny wise, pound foolish gaan doen, maar het effect is averechts."

Hoewel de hogere btw-tarieven en de daarop volgende accijnsverhogingen hard aankwamen bij de detailhandel, is volgens Golberdinge ook daar inmiddels de grootste pijn is geleden. "Men greep naar het wapen van de btw-verhoging. Dat heeft heel veel pijn gedaan, ook in de psyche van de consument. Die wordt er onrustiger van. Het verhogen van belasting houdt een keer op."

Gerelateerde artikelen