Nico Overdevest, directeur financiën en bedrijfsvoering van Rochdale, erkent tegenover BNR dat het om 'heel veel geld' gaat. Maar volgens hem kon de woningcorporatie niet anders. Dit vanwege de verhuurdersheffing die corporaties sinds 2013 moeten betalen.
"In ons geval gaat het dan om zo'n 30 miljoen euro aan belasting per jaar. Om de kosten en baten op termijn in evenwicht te houden, hebben we de keuze moeten maken om fors in te grijpen in ons personeelsbestand."
Kleine 100
In totaal ging het volgens de financieel directeur om 'een kleine 100 mensen', waarvan 65 gedwongen afscheid moesten nemen.
"We zijn met de vakbonden rond de tafel gaan zitten en hebben een sociaal plan gemaakt. Daarin kwamen ook een aantal mensen naar voren die al lang bij ons werken", zegt Overdevest. "Dan gebeurt het dat je bij het vaststellen van hun beeïndigingsvergoeding uitkomt op dit soort bedragen."
Afzien
Met een van de betreffende werknemers, een directeur, is volgens Overdevest gesproken over het afzien van zijn vergoeding. "Daar is niets uitgekomen. Met de anderen hebben we dat niet gedaan."
Hij begrijpt hem wel, zegt Overdevest. "Als werknemer heb je toch zoiets van 'goh ik werk hier al zo lang en nu wil je van me af. Ik heb hier recht op'." Bovendien, zegt hij, heeft deze man de afgelopen jaren al een aantal stappen terug gedaan in zijn salaris. "Het was dus niet allemaal onwil. Maar mensen hebben ook hun grenzen."
Woondbond
De Nederlandse Woonbond noemt het 'pijnlijk' dat opnieuw exorbitant hoge vertrekpremies bij een woningcorporatie aan het licht zijn gekomen. "Dat in een tijd dat het geld met moeite door huurders wordt opgebracht", zegt directeur Ronald Paping.
Hij laat weten dat een gouden handdruk vanaf 2015 niet hoger mag zijn dan 75 duizend euro of een jaarsalaris.