Beurs10 jan '14 06:22Aangepast op 10 jan '14 09:49

Accountants storten zich op juridische dienstverlening

Auteur: BNR Webredactie

Deloitte en PwC breiden hun juridische dienstverlening flink uit. Omdat de markt voor accountantscontrole krimpt, zien zij kansen op het terrein waar nu vooral de advocaten hun werk doen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Image

Deloitte heeft tegenover de krant bevestigd drie nieuwe partners te hebben aangetrokken uit de advocatuur. De nieuwe activiteiten gaan Deloitte Legal heten. Bij PwC Legal Services zijn deze maand twee nieuwe partners van buitenaf aangetrokken. EY zet in op uitbreiding van zijn samenwerking met advocatenkantoor Holland Van Gijzen.

“Het was al een trend die gaande was”, zegt Gerard Tanja van Venturis Consulting, een adviesbureau gespecialiseerd in de advocatuur. “Men was al stiekem aan het opbouwen. Ze doen het allemaal, binnen- en buitenland. Het was te verwachten.”

Concurrent
Er is ook volgens het FD sprake van een bredere trend, waarbij accountants hun adviespraktijk uitbreiden, terwijl accountantscontrole stagneert of zelfs krimpt. Zo kunnen de grote accountantskantoren een stevige concurrent worden van Nederlandse advocatenkantoren.

Volgens Tanja heeft de advocatuur hier zeker last van. “Ik denk dat een deel van de Nederlandse advocatenkantoren die voorheen het werk kregen van deze accountantskantoren, nu duidelijk minder verwijzingen zullen krijgen van de accountantskantoren. Dat zijn, denk ik, toch vrij substantiële omzetten en bedragen waar het om gaat.”

Tanja verwacht dat de juridische dienstverlening van de accountantskantoren grote spelers zullen worden en dat meer accountantskantoren hun voorbeeld zullen volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen