Beurs21 mei '13 11:42Aangepast op 21 mei '13 22:33

Saab-top vast wegens hinderen belastingdienst

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse opsporingsautoriteiten hebben een doorzoeking gedaan bij het kantoor van sportautofabrikant Spyker in Zeewolde.

Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket dinsdag gezegd. "Vorige week donderdag is er een doorzoeking gedaan. Het gaat om een rechtshulpverzoek voor een Zweeds onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude.''

Justitie in Zweden heeft drie gewezen topbestuurders van Saab aangehouden. Naast topbestuurder Jan Åke Jonsson zou onder meer de Nederlandse juriste Kristina Geers de belastingdienst 'op grove wijze hebben gehinderd' bij de controle van het bedrijf.

Geers verdacht
Dat Geers verdachte is in de zaak staat inmiddels vast, zegt Wouter Karssen van BNR's Nationale Autoshow en Autoblog.nl. "Haar man werkte vroeger ook voor Saab en hij heeft dat inderdaad bevestigd. Blijkbaar neemt de Zweedse justitie het zo hoog op dat hij geen contact mag hebben met haar. De Zweden vinden het een serieuze zaak."

De werkelijke ernst van deze zaak is Karssen overigens nog niet helemaal duidelijk. "de eerste berichten gaan over verkeerde inhuurconstructies van mensen die op consultancy-basis werden ingehuurd. Zij hadden een vast dienstverband moeten hebben, maar kennelijk is er meer aan de hand. De Zweedse overheid is flink het schip ingegaan met de verstrekking van leningen. Je kunt je voorstellen dat de Zweden nog wel hun gram willen halen bij en over Saab."

Medeplichtigheid
De vergrijpen hebben betrekking op de jaren 2010 en 2011. Medebestuurder Karl-Gustav Lindström wordt verdacht van medeplichtigheid. De Zweedse FIOD hield het drietal op maandagavond aan op verzoek van de belastingdienst. De bestuurders hebben de nacht in de cel doorgebracht.

Saab was een belangrijk deel van die tijd in handen van het Nederlandse Spyker, onder leiding van Victor Muller. Volgens Zweedse media wijst niets erop dat de Nederlander verdacht is in deze zaak. Victor Muller wilde dinsdag geen commentaar geven.

Onvoldoende belasting
Robert van den Oever, financieel journalist en Saab-watcher, deelt de mening van Karssen dat het te vroeg is hoe alles precies zit. "De drie worden ervan verdacht dat niet voldoende belasting is afgedragen op onder andere het gebied van beloningen. Er zou aan management beloning zijn uitgekeerd in de vorm van management-fee en niet via de loonlijst. En dat heeft een andere fiscale behandeling. Daar zou wat mee aan de hand zijn, dus we moeten zien wat daar precies uit gaat komen."

"Als Victor Muller ergens de leiding heeft, dan is hij doorgaans van alles op de hoogte, dus je zou bijna zeggen dat het sterk is dat hij niet wist wat er gaande was. Misschien dat hij niet tot in alle details en alle individuele transacties en boekhouding op de hoogte was, maar het is opvallend dat er drie mensen verhoord zijn in deze zaak, terwijl Muller wel de functie van CEO heeft bekleed nadat Jonsson was weggegaan, maar kennelijk is hij geen partij in dit onderzoek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen