Beurs10 feb '14 11:48Aangepast op 11 feb '14 09:33

Beurzen zien winsten afnemen

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen zagen maandagmiddag de eerdere winsten afnemen.

ANP
ANP

De focus van de markt is gericht op de Verenigde Staten, waar de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, later deze week verslag uitbrengt in het Amerikaanse Congres. Uit haar verklaringen valt mogelijk iets op te maken over het tempo waarin de Fed het stimuleringsbeleid gaat terugschroeven.

"De beurzen zijn redelijk positief gestemd na de tussentijdse correctie. Het is de vierde positieve handelsdag op rij na de bodem van de AEX op 380 punten. Het is nog even de vraag of dat de definitieve bodem was, maar ondertussen stijgen we voorzichtig verder. Het lijkt een beetje een saaie week te worden met weinig richtinggevend macro-economisch nieuws. Wel zal er worden gelet op wat Yellen gaat zeggen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 389,26 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 638,17 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden vlak tot 0,2 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt leverde 0,1 procent in.

Fugro
Grootste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 1,7 procent. Hekkensluiter was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,5 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore (min 0,4 procent) zette mede door een adviesverlaging door Société Générale de koersval van vrijdag voort. SBM raakte die dag bijna 12 procent aan beurswaarde kwijt na publicatie van een document over een enorm omkopingsschandaal bij het bedrijf.

Nokia
In Helsinki kreeg Nokia er 3,7 procent bij. De Finse maker van netwerkapparatuur, die zijn mobieltjestak heeft verkocht aan Microsoft, heeft de patentenstrijd met HTC beëindigd en gaat samenwerken met zijn Taiwanese rivaal.

L’Oréal won in Parijs 4,9 procent na berichten dat Nestlé het belang in het Franse cosmeticabedrijf wil terugbrengen. Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé klom in Zürich 0,7 procent.

De euro was 1,3630 dollar waard, tegen 1,3612 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 109,37 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen