Beurs11 feb '14 09:17Aangepast op 11 feb '14 10:00

TomTom onderuit op positieve beurs

Auteur: ANP Nieuws

De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenbeurzen openden hoger.

 De markt verwerkt onder meer de resultaten van het Duitse Metro en het Franse L'Oréal. In Amsterdam brachten TomTom en Arcadis de cijfers naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 392,27 punten, onder aanvoering van supermarktconcern Ahold (plus 1,6 procent). De MidKap klom 0,1 procent tot 638,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1 procent aan.

De markten zijn nog in afwachting van het eerste officiële optreden van Janet Yellen, de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Zij zal later op de dag de eerste van de twee verklaringen over het monetaire beleid voor het Amerikaanse Congres afleggen.

TomTom
TomTom stond onderaan in de MidKap met een min van 11 procent. De navigatiedienstverlener zag de omzet in 2013 met 9 procent dalen tot 963 miljoen euro, terwijl de winst met ruim 100 miljoen euro afnam tot 20 miljoen euro. Vooral de verwachting voor 2014 valt volgens analisten tegen. TomTom voorziet dat de omzet dit jaar verder zal terugvallen tot circa 900 miljoen euro.

Ook Arcadis moest flink inleveren. Het aandeel verloor 5,5 procent, ondanks dat het advies- en ingenieursbureau de omzet en winst in 2013 zag stijgen. De jaarcijfers werden vervroegd naar buiten gebracht nadat een deel van de resultaten maandag al was uitgelekt.

Metro
In Frankfurt zakte Metro meer dan 1 procent. De Duitse detailhandelaar heeft in het eerste kwartaal zijn gebroken boekjaar last gehad van een stijging van de euro ten opzichte van een aantal Oost-Europese valuta's. De omzet van het winkelbedrijf, dat onder meer bekend is van Media Markt en Saturn, daalde met 3,3 procent.

L'Oréal klom in Parijs 1 procent. De Franse cosmeticamaker boekte in 2013 meer omzet en winst dan een jaar eerder. Ook gaat L'Oréal een deel van het belang dat het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé in het bedrijf houdt, terugkopen.

De euro was 1,3682 dollar waard, tegen 1,3643 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 100,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 108,96 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen