Beurs10 feb '14 09:24Aangepast op 10 feb '14 10:15

AEX opent met winst

Auteur: Thijs Baas

De Amsterdamse effectenbeurs is maandag met winst geopend. Ook de andere Europese aandelenbeurzen begonnen hoger in een poging de koerswinsten van afgelopen vrijdag verder uit te breiden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 389,98 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 638,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,1 tot 0,2 procent.

Beleggers letten deze week vooral op de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, die dinsdag en donderdag verslag uitbrengt in het Amerikaanse Congres. Uit haar verklaringen valt mogelijk iets op te maken over het tempo waarin de Fed het stimuleringsbeleid voor de economie gaat terugschroeven. Yellen nam onlangs het stokje bij de Amerikaanse centrale bank over van Ben Bernanke.

Grootste stijger in de AEX was AkzoNobel met een winst van 1,5 procent. De verffabrikant profiteerde van een adviesverhoging door Citigroup. Hekkensluiter was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van bijna 2 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore (plus 0,1 procent) herstelde mede door een adviesverlaging door Société Générale nauwelijks van de koersval van vrijdag. SBM raakte die dag bijna 12 procent aan beurswaarde kwijt na publicatie van een document over een enorm omkopingsschandaal bij het bedrijf.

Bij de kleinere bedrijven verloor Macintosh ruim 5 procent. Het detailhandelsconcern liet in een tussentijds handelsbericht weten dat de omzet en de winst in 2013 zijn gedaald. De eigenaar van ketens als Dolcis, Manfield en Kwantum heeft in het vierde kwartaal wel lichtpuntjes gezien in de ,,zeer moeilijke retailmarkt'', maar keert geen dividend uit over 2013.

In Heslinki kreeg Nokia er ruim 5 procent bij. De Finse maker van netwerkapparatuur, die zijn mobieltjestak heeft verkocht aan Microsoft, heeft de patentenstrijd met HTC beëindigd en gaat samenwerken met zijn Taiwanese rivaal.

De euro was 1,3645 dollar waard, tegen 1,3612 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,46 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 109 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen