Beurs26 mrt '14 11:51

Europese beurzen verder omhoog

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen wisten woensdag de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De sterke stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, die dinsdag werd bekendgemaakt, bleef de markt ondersteunen.

"Men lijkt geleidelijk aan weer wat optimistischer te worden. In de VS zorgt het toegenomen vertrouwen van consumenten voor een goed sentiment en in Europa hoopt men dat de ECB meer maatregelen zal nemen tegen de lage inflatie. Verder zie je dat de aandelen die zwaar onder druk hebben gestaan weer worden opgepikt'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

AEX 1 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent hoger op 396,87 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 661,64 punten. De beurzen in Londen en Parijs kregen er 0,5 en 0,9 procent bij. De DAX in Frankfurt won 1,3 procent, nadat bleek dat de Duitse consument nog altijd optimistisch is over de economie.

Sterkste stijger in de AEX was elektronicaconcern Philips met een plus van 2,5 procent. KPN sloot de rij met een min van 1,3 procent. Eerder op de dag bleek dat het Mexicaanse América Móvil (AMX) zijn belang in het telecombedrijf iets heeft verkleind. Grootaandeelhouder AMX zag een poging om KPN over te nemen vorig jaar mislukken.

Ziggo daalde
Kabelbedrijf Ziggo daalde 0,3 procent. De Europese Commissie heeft de datum voor het oordeel over de overname van Ziggo door UPC-eigenaar Liberty Gobal opgeschoven. Het uitstel hangt samen met het verzoek van de Nederlandse toezichthouder ACM aan Brussel om de voorgenomen fusie zelf te mogen beoordelen.

Lloyds Banking Group verloor in Londen bijna 4 procent. De Britse overheid bracht het belang in de deels genationaliseerde bank verder terug. De overheid bezit nu nog een kleine 25 procent van de bank die in 2008 met staatssteun van de ondergang moest worden gered.

De Britse tapijtverkoper Carpetright kwam woensdag voor de derde keer in bijna 6 maanden tijd met een winstwaarschuwing naar buiten. Het bedrijf heeft te kampen met zwakkere verkopen, vooral in Nederland. Het aandeel zakte op de Londense beurs 3,7 procent.

Euro noteerde 1,3795 dollar
De euro was 1,3795 dollar waard, tegen 1,3805 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 99,36 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder op 107,10 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen