Beurs25 mrt '14 09:13Aangepast op 25 mrt '14 09:45

AEX in de plus

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag met winst geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen hoger in een poging wat te herstellen na de verliesbeurt van een dag eerder.

De aandacht gaat vooral uit naar vertrouwenscijfers uit Duitsland en de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 391,03 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 653,39 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,9 procent.

ING behoorde met een winst van 1,4 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. De bank en verzekeraar betaalt eind deze maand een bedrag van 1,225 miljard euro terug aan de Nederlandse staat. Het bedrag bestaat uit 817 miljoen euro aan aflossing en 408 euro aan rente en premie. Volgend jaar verwacht het financiële concern de volledige staatssteun te hebben terugbetaald.

In de MidKap ging PostNL aan kop met een winst van 5 procent. De postbezorger profiteerde van een adviesverhoging door de Amerikaanse bank JPMorgan.

Op de lokale markt steeg Altice meer dan 3 procent. Het Franse mediacconcern Vivendi zou graag zien dat het internationale kabelbedrijf zijn overnamebod op telecomdochter SFR verhoogt. Het Franse conglomeraat Bouygues bracht vorige week een hoger bod uit op SFR. Vivendi heeft de voorkeur voor een overname door Altice, maar zou graag zien dat het gat ten opzichte van het nieuwe bod van Bouygues deels wordt gedicht.

In Londen won easyJet ruim 4 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat het verlies over de eerste helft van het gebroken boekjaar 2013/2014 lager uitvalt dan eerder werd aangenomen. Royal Mail zakte 1 procent. Het Britse postbedrijf schrapt per saldo 1300 arbeidsplaatsen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma. De ingrepen moeten bijdragen aan een verlaging van de jaarlijkse kosten. Sinds 2003 heeft het bedrijf bijna 50.000 banen geschrapt.

De euro was 1,3837 dollar waard, tegen 1,3788 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,70 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 106,82 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen