Beurs12 jun '14 13:29Aangepast op 12 jun '14 13:49

'Vestia-topman kreeg geen tegenspraak'

Auteur: Eva Oude Elferink

Vestia-directeur Erik Staal kreeg nooit tegenspraak. Dat zegt interim-bestuurder Gerard Erents, die na Staal Vestia bestuurde. Hij verscheen vanochtend als getuige voor de Parlementaire Enquêtecommissie.

Er was binnen woningcorporatie Vestia geen tegenspraak, er waren geen checks and balances. Alleen maar jaknikkers die topman Erik Staal omringden, zegt Erents. Op het moment dat hij aantrad als vervanger van Staal, had men volgens hem nog altijd geen benul van de ernst van de situatie.

"Men vond mijn aanstelling eigenlijk een aanval op meneer Staal. Want die heeft het allemaal hartstikke goed gedaan en nou met die derivaten, dat lost zich wel op. Zorg nou maar dat er geld binnenkomt, werd tegen mij gezegd."

Cultuuromslag
Dat de woningcorporatie met een miljardenschuld zat, juist door die rentederivaten, leek aan de meesten voorbij te gaan. Dat typeert volgens Erents de cultuuromslag die onder Erik Staal had plaatsgevonden.

"Vestia was geen gewone corporatie meer. Vestia was in feite een financieel bedrijf geworden. Het was een bewust beleid om geld te verdienen aan de treasury."

Maar bij zo'n financiële instelling had een afdeling risk management moeten zitten, zegt Erents. "Er had een afdeling compliance moeten zijn. Daar had andere expertise moeten zitten. Om tegen Staal te zeggen 'wat ben je nou in feite aan het doen?'."

Speculatief
Dat gebeurde niet. "Ze waren heel groot geworden door die rentederivaten. Maar die werden speculatief. De organisatie was er niet op ingesteld om op die manier zijn geld te verdienen", zegt BNR-verslaggever Laurens Boven, die bij de zitting aanwezig is.

Tekenend is dat Staal veel lof kreeg toegekend toen het voorspoedig ging met Vestia. Maar volgens Gerents hadden er ook toen al kritische vragen moeten worden gesteld, onder ander door de Raad van Commissarissen.

"Het is niet erg als een bestuurder een visie heeft. Maar het is wel erg als er in de organisatie geen checks and balances zitten waarbij iemand zegt 'nou Erik laten we nog eens om de tafel zitten'."

Staal
Op dit moment wordt Erik Staal zelf verhoord. Hij begon zijn relaas met te stellen dat hij niet alleen verantwoordelijk is voor de problemen bij Vestia. Alle afspraken rondom de rentederivaten zouden volgens hem zijn verlopen via het Waarborgfonds voor de Sociale Woningbouw.

Ook verwees hij naar een onderzoek dat in 2008 werd uitgevoerd door een externe accountant. In het drie pagina's tellende rapport wordt volgens Staal 'onomstotelijk aangegeven dat de wijze waarop Vestia heeft gehandeld met derivaten, correct was'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen