Beurs6 dec '13 11:24Aangepast op 12 dec '13 16:49

WTO probeert akkoord te redden

Auteur: BNR Webredactie

Onderhandelaars binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) proberen vrijdag de deur open te houden voor een nieuw vrijhandelsverdrag.

Op de laatste dag van de WTO-top op Bali zal worden getracht een tussentijdse deal te sluiten, die onderhandelaars meer tijd geeft om tot een definitief akkoord te komen.

WTO-topman Roberto Azevêdo gaf vrijdagochtend aan dat overeenstemming binnen handbereik is. Een woordvoerder van de organisatie liet echter ook weten dat het : een lange dag'' zou worden. Naar verwachting zullen onderhandelaars van onder meer India en de Verenigde Staten tot diep in de nacht proberen alsnog tot overeenstemming te komen.

De onderhandelingen gaan voornamelijk over afspraken die douaneprocedures moeten versoepelen. Die zouden wereldwijd vele miljarden aan economische voordelen kunnen opleveren. India verzet zich tot op heden echter fel tegen bepalingen die subsidies op voedingsmiddelen beperken.

De grootste strijd op vrijdag lijkt te gaan om de duur van een tijdelijk akkoord. Onder meer India en Zuid-Afrika vinden dat afspraken die nu worden vastgelegd moeten gelden tot er een definitief verdrag is aangenomen. Europa en de VS willen een tussenoplossing beperken tot maximaal 4 jaar.

De succesvolle afronding van de top is van groot belang voor de WTO, waar de voortslepende onderhandelingen over een veelomvattend vrijhandelsakkoord de afgelopen jaren zijn doodgebloed. Betrokken handelsministers hebben de afgelopen dagen gewaarschuwd dat een mislukking op Bali de nekslag kan zijn voor de internationale handelsorganisatie.

De afgelopen jaren heeft de zoektocht naar een internationaal handelsverdrag al plaatsgemaakt voor diverse regionale overeenkomsten. Deze leveren weliswaar een bijdrage aan de internationale handel, maar hebben per saldo minder voordelen dan een algemeen geldend verdrag.

Gerelateerde artikelen