Beurs26 jun '14 12:12

Voorzichtigheid troef op Europese beurzen

Auteur: Thijs Baas

De Europese aandelenbeurzen lieten donderdagochtend een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Ondanks de koerswinsten in Azië en New York bleven de Europese beleggers voorzichtig na de verliezen van een dag eerder.

"Het valt wat tegen. In Amsterdam blijft Randstad onder druk staan. Het aandeel is in de afgelopen twee weken zo’n 10 procent gezakt, terwijl concurrent Adecco het beter doet. Ook zakt Imtech verder weg. De blik is vooral gericht op op de Amerikaanse macro-economische cijfers, die vanmiddag naar buiten komen'', aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 411,64 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 643,91 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt stonden onveranderd tot 0,1 procent hoger.

Fugro
Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,6 procent na een adviesverlaging door SNS Securities. Grootste stijger was bierbrouwer Heineken met een winst van 0,6 procent. In de MidKap leverde Imtech 5,6 procent in. De geplaagde technisch dienstverlener is in 3 dagen al zo’n 18 procent aan beurswaarde kwijtgeraakt.

In Londen verloor Standard Chartered meer dan 6 procent. De Britse bank waarschuwde dat de winst in het eerste halfjaar 20 procent lager zal uitvallen dan een jaar eerder. Concurrent Barclays ging ruim 5 procent onderuit. De Britse bank hangt opnieuw een rechtszaak boven het hoofd. Ditmaal wordt Barclays beticht van misleiding van institutionele beleggers in de Verenigde Staten.

LSE
Het aandeel van London Stock Exchange (LSE) dikte 6,7 procent aan. Het Britse beursbedrijf wil de Amerikaanse investeerder Frank Russell kopen voor circa 2 miljard euro. Dixons bleef onveranderd. De Britse retailer, die gaat fuseren met Carphone Warehouse, zag de winst in het afgelopen boekjaar flink stijgen. Ook het nieuwe jaar, dat begon op 1 mei, is volgens het bedrijf goed begonnen.

De euro was 1,3618 dollar waard, tegen 1,3635 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef stabiel op 106,48 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 113,85 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen