Beurs3 jan '14 12:06

Woningmarkt weer in de lift

Auteur: BNR Webredactie

De huizenmarkt trekt weer aan. De afgelopen drie maanden werden in Nederland ruim 43 duizend woningen verkocht. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van eerdere kwartalen, blijkt uit cijfers van makelaarskantoor Makelaarsland. Verwacht wordt dat die stijging doorzet.

"Er zijn eigenlijk geen redenen om te denken dat deze trend zich niet doorzet", zegt Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland. "De huidige rentestand is heel erg laag. De verwachting is niet dat die opeens explosief gaat stijgen."

Daarbij is dit volgens Stoop het 'ideale koopmoment voor starters'. "Verkopers zijn op dit moment nog steeds bereid om een beetje verlies te accepteren om hun woning te kunnen verkopen."

Dat de financieringsgrens vanaf dit jaar is verlaagd, vormt volgens de directeur geen belemmering. "De financieringsgrens gaat van 105 naar 104 procent. Dat betekent dat men 1 procent minder kan lenen en daarmee voor een gemiddeld huis zo'n 2000 euro meer uit eigen middelen moet betalen."

Dat is geen drempel om een huis te kopen, stelt Stoop. "De verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie-grens naar 265 duizend euro evenmin."

Bouwsector
Dat de huizenmarkt aantrekt, kan goed nieuws betekenen voor de bouwsector. "Beweging op de huizenmarkt is per definitie goed voor de bouwsector", zegt Stoop. "Maar ik denk wel dat de nieuwbouw nog verder op gang moet komen om ervoor te zorgen dat het echt goed nieuws wordt."

Momenteel zijn het nog de kleine bouwbedrijven die vooral profiteren van de stijgende verkoop. Stoop: "Het is een feit dat als je een bestaande woning koopt, je in ieder geval een aantal verbouwingen laat doorvoeren om het huis naar je zin te maken."

Grote bouwondernemingen hebben daarentegen nog steeds moeilijk, stelt de directeur van het makelaarskantoor. "Zij zijn afhankelijk van nieuwbouwprojecten en die komen op dit moment nog moeizaam van de grond."

Gerelateerde artikelen