Beurs24 dec '13 18:24

'Hypotheken niet transparant'

Auteur: BNR Webredactie

Banken kunnen nog steeds hypotheek-klanten lokken met lage advies-tarieven. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten.

Met het provisie-verbod dat begin dit jaar inging, zou het afgelopen moeten zijn met de verstopte advieskosten. Onafhankelijk adviseurs moeten nu een aparte rekening maken voor hun provisie. Maar banken hebben nog steeds de mogelijkheid hun advieskosten in de hypotheekrente te verwerken.

Voor mensen die een hypotheek willen afsluiten is het onmogelijk om de advieskosten terug te vinden in de kleine lettertjes, zegt financieel planner Roelof Meijer. "Er zijn voor dit onderzoek externe accountants ingeschakeld, zelfs zij hebben er moeite mee."

Op dit moment hebben mensen twee keuzes. Meijer: "Of je gaat direct naar de fabriek, de bank, en je haalt het daar. Of je gaat naar een onafhankelijke partij. Die twee opties staan haaks op elkaar, want een bank kan nu zowel adviseren als een product leveren. Dan kun je altijd dingen versleutelen in de prijs."

Oneerlijke concurrentie
Oneerlijke concurrentie, aldus Meijer die zelf advies verleent. "Banken hebben twee bronnen van inkomsten, de advieskosten en de rente. Daardoor kunnen zij de prijs op advies omlaag brengen. Het gevolg is dat er een prijsdruk ontstaat bij de onafhankelijke adviseurs, want zij kunnen hun kosten niet reduceren."

Het onderscheid tussen beide 'systemen' moet daarom helder zijn, aldus de financieel planner. Ook de Tweede Kamer wil dat er meer transparantie komt over de kosten. Banken zouden de werkelijke advieskosten direct in rekening brengen bij de klant, zodat deze later niet meer voor verrassingen komt te staan.

"Het is gek dat banken mensen kunnen lokken met heel lage tarieven, om dat vervolgens weer te verwerken in hogere hypotheekrentes", zegt Arnold Merkies, Tweede Kamerlid namens de SP.

Standaardisatie
In navolging van de commissie Wijffels pleit Merkies voor standaardisatie, zodat aanbieders van hypotheken gemakkelijker met elkaar kunnen worden vergeleken. "Dan kunnen ze naast de standaardhypotheek nog allerlei andere, exotische producten aanbieden, maar is er wel een helder referentiekader."

Een dergelijke transparantie zou via wetgeving afgedwongen kunnen worden, stelt Merkies. "Ik denk dat het goed is om daar betere regels over af te spreken. Maar dat zou ook de AFM in eerste instantie kunnen doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen