Beurs6 jan '13 11:51Aangepast op 6 jan '13 13:46

Aldi bespioneert medewerkers

Auteur: Fleur de Bruijn

De supermarkt Aldi Süd heeft in Duitsland personeel laten bespioneren met camera's.

Dit schrijft het Financieele Dagblad zondag op uit Der Spiegel. Het Duitse tijdschrift sprak met een medewerker van een detectivebureau die anoniem wil blijven.

Opvallende zaken
De man beschrijft gedetailleerd hoe hij werd ingehuurd om in een winkel van Aldi op basis van videobeelden te controleren of medewerkers goed werk leverden. Hij kreeg daarbij de opdracht om alle opvallende zaken te melden.

Privéleven
Het ging daarbij niet alleen om fraude aan de kassa, maar ook om werknemers die te langzaam werkten of werknemers die onderling een relatie hadden. Zelfs details over het privéleven, zoals de financiële situatie van werknemers, moesten worden gerapporteerd.

Kleedkamer
Toen de detective, die jarenlang voor de discounter werkte, weigerde om een minicamera op te hangen in de kleedkamer van het personeel, werd er gedreigd dat hij 'alle opdrachten zou verliezen' als hij niet mee zou werken.

Nord en Süd
Aldi is een afkorting van Albrecht Discount. Deze Duitse supermarkt is kort na de Tweede Wereldoorlog door de broers Albrecht opgericht. Begin jaren '60 kregen de broers ruzie en daarom werd Aldi opgesplitst in een Aldi Nord en een Aldi Süd. De Nederlandse vestigingen van Aldi behoren tot Aldi Nord.

Meldpunt Aldi
Vakbond CNV Dienstenbond heeft in november het zogenoemde Meldpunt Aldi geopend. Medewerkers en oud-medewerkers van de Nederlandse Aldi kunnen sindsdien online klagen over werkomstandigheden.

Volgens de bond zijn de werkomstandigheden bij de discounter slecht. De bond krijgt steeds meer signalen van ontevreden en verontruste medewerkers. Vandaar dat er nu een online platform is geopend, zodat medewerkers makkelijk en eventueel anoniem hun klacht kunnen indienen. Als alle klachten zijn gebundeld, zal de bond naar de Arbeidsinspectie stappen.

De vakbond is ook benieuwd of en hoeveel mensen zwijggeld is aangeboden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen