Beurs24 mei '13 09:57Aangepast op 24 mei '13 10:39

'Victor Muller kreeg ten onrechte bonus'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens een Zweedse krant heeft Victor Muller onterecht een bonus uitgekeerd gekregen van de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab. Maar Muller laat weten dat de bonus nooit is uitgekeerd.

Volgens de Zweedse krant Dagens Industri kreeg Muller de bonus enkele maanden voordat Saab uitstel van betaling aanvroeg. De krant baseert zich op basis van informatie van accountantsbureau Grant Thornton.

Het accountantsbureau onderzocht de boeken van het bedrijf in opdracht van de curator. In april 2011 stuurde Muller Saab een factuur voor 1,3 miljoen kronen (circa 150.000 euro) voor een bonus over 2010, terwijl het bedrijf leed "onder extreme liquiditeitsdruk'', schrijft de krant.

Voor zover Grant Thornton kon zien, had de Nederlandse zakenman helemaal geen recht op de bonus. De toenmalige topman Jan Åke Jonsson accordeerde de factuur.

'Nooit uitgekeerd'
Volgens Muller is de bonus nooit uitgekeerd. "Dat wist iedereen. Ik wilde geen bonus als mijn leveranciers niet betaald waren.'' Muller wil verder geen commentaar geven, omdat hij naar eigen zeggen niet over de informatie van Grant Thornton beschikt. Wel voegt hij toe "op geen enkele wijze te zijn benaderd door de Zweedse autoriteiten''.

Afspraken
Afspraken over de betaling van Muller voor zijn werkzaamheden voor Saab stonden lange tijd niet op papier, constateert de Zweedse krant verder. Toch betaalde het bedrijf hem honderdduizenden kronen per maand. Over heel 2010 ging het om 4 miljoen kronen.

Slechts twee dagen voordat er uitstel van betaling werd aangevraagd, werden de afspraken schriftelijk vastgelegd. Muller was toen volgens de krant als enige over in de directie van het bedrijf.

Intussen wordt het onderzoek naar de handel en wandel van Saab uitgebreid. Aanklager Olof Sahlgren wil in zijn onderzoek nog eens tien mensen verhoren.

GM
Overigens is het volgens Muller nog steeds onduidelijk of de hoorzitting in de rechtszaak die Spyker en Saab in de VS hebben aangespannen tegen General Motors, op 10 juni zal plaatsvinden. Spyker dagvaardde GM begin augustus en eist namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding. "De hoorzitting is de vorige drie keer 2 dagen voor de zitting uitgesteld. Op 8 juni weten we dus meer'', zegt Muller.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen