Groningers op vakantie met schadevergoeding van de NAM
Een deel van de Groningers besteedt het geld dat bedoeld is voor aardbevingsreparaties aan vakanties of achterstallige rekeningen. Dat zeggen bouwbedrijven en de NAM tegen BNR. Het gaat om schadevergoedingen van de NAM, specifiek bedoeld voor woningreparaties.
Burgemeester Albert Rodenburg van Loppersum zei het in 2012 als volgt: "Mijn bewoners die boven de gasput van Nederland wonen, waar voor miljarden wordt weggepompt, hebben recht op een eerlijke en goede schadeafwikkeling."
Schadevergoeding
Rodenburg kreeg z'n zin. Sinds die tijd betaalde NAM meer dan 250 miljoen euro aan Groningers, van wie de huizen zijn beschadigd door aardbevingen. Maar niet alle gasbevingslachtoffers slachtoffers gebruiken het geld voor reparaties aan muren, vloeren en daken.
Kirsten Smit van de NAM: "Het kan zijn dat mensen de voorkeur geven aan het geld zelf ontvangen. Dan kiezen ze zelf iemand uit die de schade voor hen herstelt. Dan komt het ook voor dat mensen de schade helemaal niet laten herstellen of misschien wel slechter laten herstellen - in ieder geval niet conform onze afspraak. Dat betekent dat de schade blijft of niet goed genoeg hersteld wordt."
Beunhazen
De directeur van een Gronings bouwbedrijf, die anoniem wil blijven, vertelt dat mensen met het geld van de NAM op vakantie gaan. Of dat ze een beunhaas inschakelen zodat ze duizenden euro's in eigen zak kunnen steken. Dat is het tegen het zere been van de NAM. Smit: "Het geld is echt bedoeld om de huizen aardbevingsbestendig en veilig te laten maken. Daar hebben we met z'n allen baat bij."
Het liefst heeft de NAM dan ook dat de Groningers de schadevergoeding niet op hun eigen rekening laten storten. "Wij hebben de voorkeur voor afhandeling van de schade via de aannemer. Dat we de aannemer rechtstreeks betalen, zodat we precies weten dat de schade, zoals die geconstateerd is, ook precies zo wordt hersteld."'
Vliegtickets naar de zon
Bouwbedrijven waarmee BNR sprak, vinden dat de NAM strenger moet controleren op de besteding van het geld. Maar er is geen wet of regel die bewoners verplicht om hun schadevergoeding te besteden aan reparaties. Dus gaat een deel van de meer dan 250 miljoen euro door de NAM uitgekeerde vergoedingen op aan beunhazen, nieuwe televisies of vliegtickets naar de zon.
Volgens Pi van Weert van Schokkend Groningen zijn bij de actiegroep geen gevallen bekend. "Nou kan ik me voorstellen dat mensen er niet gauw over praten als het gebeurt. Ik ben indertijd zelf betrokken geweest bij het opstellen van de procedure voor de hele schadeafhandeling. Toen is hiervoor al gewaarschuwd, in dat stadium. Als iemand schade aan z'n auto krijgt, kan iemand er tenslotte ook voor kiezen om het zelf te maken en wat anders met het geld te gaan doen. Dat geldt voor een huis ook. Iemand is huiseigenaar en is eigen baas over z'n huis. Dat is niet de NAM."
Advies: repareren
Hij vervolgt: "Maar laten we duidelijk zijn. Schokkend Groningen raadt iedereen aan om z'n huis op een goede manier te laten repareren."
PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken zegt in een reactie dat hij het ‘een merkwaardig verhaal’ vindt. “Ik heb begrepen van een andere woordvoerder van de NAM dat het ging om een enkeling en niet om meerdere personen of huishoudens.”
Geanonimiseerd
Dan: “De aannemers zijn geanonimiseerd. Niemand weet wie ze zijn of waarom ze het verhaal naar buiten brengen. Vervolgens komt daar een verhaal van de NAM op, die een en ander bevestigt. Maar inmiddels begrijp ik dat dezelfde NAM zegt: misschien gaat het om een individu.”
“Het is heel vervelend voor de bewoners, vooral voor de mensen die in het bevingsgebied wonen, wanneer er verkeerde informatie wordt verschaft. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Het zijn soms ook kwetsbare mensen. Ook daar wordt onderzoek naar gedaan: wat doet een beving met de psyche van de mens? Dit soort berichtgeving helpt niet echt.”