Beurs22 apr '14 09:57Aangepast op 22 apr '14 17:25

Huizenprijzen 2,1 procent omlaag in maart

Auteur: BNR Webredactie

De prijzen van koopwoningen zijn in maart met 2,1 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is groter dan in februari, toen bestaande koopwoningen 1,7 procent goedkoper waren op jaarbasis.

Volgens het statistiekbureau zijn de prijzen van koopwoningen de afgelopen 9 maanden weinig veranderd. De prijzen liggen nu op ongeveer hetzelfde niveau als in november 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is nog altijd sprake van een prijsdaling van 20,5 procent.

In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden 28.963 woningen van eigenaar, ruim 25 procent meer dan een jaar eerder.

Aantal verkochte huizen stabiel
Ten opzichte van vorige maand is het aantal verkochte huizen stabiel gebleven: er werden twee huizen minder verkocht dan in februari, namelijk 10.028. Friesland had een goede verkoopmaand: er werd 25,7 procent meer woningen verkocht. In Limburg zag je een omgekeerde trend: de verkoop daalde met 10,0 procent.

Het aantal huizen dat via een executieveiling van eigenaar verandert is landelijk met zo'n 10 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Maar van een stabiele dalende lijn is allerminst sprake: na een forse afname in de zomer liep het aantal verkopen via executieveilingen in het najaar weer flink op, om uiteindelijk met name in februari weer af te nemen.

Zuid-Holland en Overijssel waren de enige provincies waar het aantal via veiling verkochte huizen toenam, met respectievelijk 22,5 en 17,6 procent. Drenthe kende daarentegen een afname van liefst 57,1 procent. In Gelderland (37,5 procent) en Utrecht (33,3 procent) nam dat aantal ook fors af. Dat lijkt te duiden op een iets stabielere markt, al zijn de ontwikkelingen nog te wispelturig om daaar nu al harde uitspraken over te kunnen doen.

 

Bekijk de percentages verkochte woningen per provincie, verandering ten opzichte van een jaar eerder:Bekijk de percentages executieveilingen per provincie, verandering ten opzichte van een jaar eerder:

Gerelateerde artikelen