Drie banken zouden zijn ingehuurd om Zalando te adviseren. De geruchten van een beursgang doen overigens al jaren de ronde, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. "Alles lijkt nu wel in kannen en kruiken, zeker nu de BV is omgezet in een NV. Daarbij komt de media-logica: er is altijd wel iemand bij die deelnemende banken die zijn mond open doet omdat-ie belang heeft bij wat pr."
Volgens Marseille staat e-commerce nog maar aan begin van een verdere groei. "Kopen van kleren online lijkt ingeburgerd, maar in de winkels wordt nog steeds meer verkocht. Mobiel gaat online verkoop nog weer verder stimuleren. Dat Zolando nauwelijks vijf jaar na de oprichting nog geen winst maakt is niet vreemd, zegt Marseille. "Verder investeren in expansie is dan zeer normaal."
Logistiek efficiënt
Toch is e-commerce wel een riskante business; veel spullen worden teruggestuurd. Vaak gaat het om logistieke bedrijven met enorme fabriekshallen. "Logistiek is Zalando dan ook heel efficiënt, al vinden vakbonden al jaren dat werknemers worden onderbetaald en uitgebuit." Feit is dat er een conflict woedt over de functie-omschrijving van Zolando-medewerkers: zijn het verkoopmedewerkers of magazijnmedewerkers? Datzelfde probleem speelt ook bij Amazon, en daarin kan volgens Marseille een pr-probleem schuilen na de beursgang.
Zalando wordt gewaardeerd op 5 miljard euro. De oprichters, de broers Marc, Alexander en Oliver Samwer, zijn nog steeds aandeelhouders met 17 procent. "Met hun fonds, gevuld met bijna 300 miljoen euro, investeren ze nu weer door in internetbedrijven. De investeerders, waaronder Russische en Scandinavische, geloven in ieder geval heilig in e-commerce en de kracht van Zalando, zegt Marseille. "Als het tot een beursgang komt, zullen zij goed boeren."