Beurs1 okt '14 09:53

'Enige unieke aan Zalando is dat je alles gratis terug kunt sturen'

Auteur: Pieter van den Akker

Zijn beleggers net zo wispelturig als de klanten van Zalando? Dat is de grote vraag. Vandaag gaat de Duitse webwinkel naar de beurs. De klanten van Zalando sturen doorgaans de helft van wat ze bestellen meteen weer terug. Met een introductiekoers van 21, 50 euro is Zalando ruim 5 miljard waard.

Analist Corné van Zeijl van Actiam is nog niet al te enthousiast over de beursgang, zegt hij op BNR. “Het is wel een gezond bedrijf. Het is ook allemaal nieuw kapitaal dat ze ophalen, dus de oude aandeelhouders cashen niet. Dat komt simpelweg op de balans en daardoor is het gezonder. Maar met de winstgevendheid heb je wel een probleem. De afgelopen jaren hebben we gezien dat ze flink veel minder marketingkosten hadden. Twee jaar geleden was het nog 25 procent van de omzet en nu nog maar 13 procent. Daardoor gaat je winstgevendheid wel omhoog, maar uiteindelijk drukt het ook de groei. Dat hebben we in het eerste half jaar wel gezien.”

'Belachelijke prijzen'
Van Zeijl op de vraag of het een aantrekkelijk aandeel is: “Nou, ik zeg altijd maar: je moet er van houden."
 
"Nou, heel simpel, dat heb ik aan mijn vrouw gevraagd. Zij zegt dat het enige unieke aan Zalando is dat je het gratis terug kunt sturen en dat het netjes wordt afgehandeld. Maar eigenlijk is dat heel makkelijk kopieerbaar.”

Orderboek ruim overtekend
De twijfels van Van Zeijl worden uiteraard niet gedeeld door het bedrijf zelf, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. "Die zeggen dat het orderboek ruim overtekend is."

De beursgang van Rocket Internet, het moederbedrijf van Zalando, is vanwege de belangstelling een week naar voren gehaald. Marseille: "Dat kan je niet los van elkaar zien: dezelfde oprichters en dezelfde filosofie achter het bedrijf. Ze hebben niet de bovenste grens opgezocht: 22,50 euro was dat."
 

Heerlijk hapje
"Maar dan nog zijn er genoeg beleggers over die hier een heerlijk hapje in zien en erop in gaan spelen.”

Gerelateerde artikelen