Beurs23 mei '14 12:10

Damrak kabbelt voort

Auteurs: BNR Webredactie en Thijs Baas

De Europese aandelenbeurzen maakten vrijdag pas op de plaats. Beleggers deden het rustig aan voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in Oekraïne, die dit weekeinde worden gehouden.

"Er zit weinig beweging in de beurs door gebrek aan bedrijfs- en economisch nieuws. Misschien dat er nog wat richting van Wall Street komt. De Amerikaanse beleggers hebben echter een lang weekeinde voor de boeg en zullen waarschijnlijk ook geen grote posities meer innemen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend onveranderd op 404,20 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 648,39 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent. De FTSE in Londen daalde 0,2 procent.

De markt verwerkte onder meer het nieuws dat de Duitse economie, de grootste in de eurozone, in het eerste kwartaal met 0,8 procent is gegroeid. Het definitieve groeicijfer komt overeen met een eerdere raming en de verwachting van economen. Ook bleek uit cijfers van onderzoeksinstituut Ifo dat Duitse ondernemers deze maand iets minder positief zijn geworden over de ontwikkeling van de economie.

Randstad was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 3 procent. De uitzender profiteerde van een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS. Bierbrouwer Heineken en levensmiddelenconcern Unilever sloten de rij met verliezen van 0,6 procent.

In de MidKap ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een plus van 2,7 procent. Grootste daler was diervoederbedrijf Nutreco met een min van 0,5 procent.

Docdata won 1,8 procent. IAI Industrial Systems, een onderdeel van Docdata, levert een nieuw systeem voor het personaliseren van paspoorten aan een bestaande Europese klant. Het bedrijf gaf niet aan om welk land het gaat of welk bedrag er met de opdracht is gemoeid.

Alstom daalde 1,5 procent in Parijs. Het Amerikaanse industriële concern General Electric (GE) geeft het bestuur van zijn Franse branchegenoot Alstom 3 weken langer de tijd om zijn overnamebod te beoordelen. Daarmee komt GE tegemoet aan een verzoek van de Franse overheid.

De euro was 1,3620 dollar waard, tegen 1,3650 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 103,78 dollar. Brentolie bleef stabiel op 110,41 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen