Beurs18 apr '13 18:13

'Conclusie ACM over overwinst hypotheken voorbarig'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Consumenten betalen steeds meer voor een hypotheek omdat banken aan strengere overheidsregels moeten voldoen. Dat concludeert de ACM in een rapport. Maar volgens Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar Mededingingseconomie en Regulering, zijn de conclusies voorbarig.

De Autoriteit Consument & Markt - waarin de NMa, OPTA en de Consumentenautoriteit zijn samengesmolten - stelt in het rapport dat banken bijvoorbeeld meer kapitaal in kas moeten hebben, waardoor ze de winstmarges op hypotheken verhogen.

Volgens Schinkel hebben de banken misschien marges nodig, maar hij wijst erop dat het niet aan de NMa is om daar iets over te zeggen. "De NMa moet op de concurrentie letten. Daarin schiet het rapport op dit moment tekort. Het rapport is voorbarig en ik vind het ook veel gebazel", zegt Schinkel verwijzend naar het Basel-III akkoord - een verscherpt pakket kapitaalseisen voor Europese banken.

Voorbarig om twee redenen
De conclusies van het rapport zijn om twee redenen voorbarig, zegt Schinkel. "De conclusie is letterlijk dat de eerste reden voor die hoge marges is, dat de banken capaciteitsrestricties hebben. Die zoekt de NMa bij Basel-III. Die relatie is helemaal niet zo duidelijk. Die komen vooral van horen zeggen heb ik de indruk."

Als tweede belangrijkste verklaring worden de toetredingsbarrières voor buitenlandse banken genoemd, zegt Schinkel. "Maar vervolgens staat in het rapport dat die nog onderzocht moet worden. Er zijn dus twee belangrijke verklaringen en allebei zijn ze nog niet onderzocht. En we hebben eerder gezien dat wanneer de NMa voorbarige conclusies trekt, ze er moeite mee heeft om er op terug te komen."

ACM: Geld moet ergens vandaan komen
ACM-bestuurslid Henk Don noemde de strengere regels donderdag eerder op de dag begrijpelijk. "Omdat we graag willen dat de banken crisisbestendig zijn en dat is ook in ieders belang. En balansen hebben die een buffer in zich dragen. Daar hebben we met zijn allen ook belang bij." Maar het geld moet wel ergens vandaan komen, stelt hij. "En dit is een van de bronnen die de banken daar voor aanboren", noemt hij als reden voor het opvoeren van de winstmarges.

En hoewel het maar een kort gedeelte is van wat Don donderdagochtend vertelde, is het volgens Schinkel wel een belangrijk boodschap.

Hypotheekrentes
Schinkel stelt dat de aanleiding is, dat sinds het voorjaar van 2009 de hypotheekrentes hoger zijn dan in andere landen in Europa. "De marges op de hypotheken zijn ook heel hoog vergeleken met de kosten die banken maken. Het eerste wat de NMa doet in deze update is haar eigen berekeningen voortzetten." Iets wat de hoogleraar begrijpt. "Maar zelfs als de NMa nu extra kosten voor Basel-III in de kostenberekening stopt, samen met andere kosten, dan nog komt er een hoge marge uit."

"En vervolgens gaat de NMa op zoek naar een verklaring." En die verklaring zit volgens hem in gebrekkige concurrentie. Want de bankenmarkt in Nederland is erg geconcentreerd. "En daardoor is er maar weinig voor nodig om tot coördinatie te komen", aldus Schinkel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen